И при най-лошия сценарий режим на тока няма да има, категорични от НЕК

507
И при най-лошия сценарий режим на тока няма да има, категорични от НЕК

Битовите потребители на електроенергия са гарантирани на 100 процента и дори и при най-песимистичен сценарий режим на тока тази зима не се очаква. Това каза днес на пресконференция главният изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков, цитиран от БТА.

Той отказа да направи прогноза за вътрешното потребление на електроенергия през зимния сезон, защото то зависело от наличните количества въглища в ТЕЦ - овете, климата през зимата и количеството валежи. Всички ТЕЦ обаче имат вече сключени договори за доставка на необходимите количества въглища, уточни шефът на НЕК.

Централите няма да изнасят електроенергия, предвидена за битови нужди. Това може да става само с договори от т. нар. "свободна квота". Ако не си сключат договорите с НЕК част от стопанските потребители могат да останат без ток или да търсят алтернативни доставчици, каза Велков.

Това според него отговаря напълно на новите пазарни условия. За деветмесечието на тази година НЕК е изнесла около 3 млрд. киловат часа електроенергия. За цялата минала година изнесената енергия е била 7.7 млрд. квч, което означава, че износът е намален наполовина. Очакванията са тази година той да бъде около 3.6 млрд. квч.

Изпълнителният директор на НЕК подчерта още, че в момента на вътрешния пазар електроенергията се продава при минимална печалба от 0.116 стотинки за киловат часа и няма никакъв проблем да се изнася електроенергия, тъй като търсенето на външния пазар е много голямо.

Националната електрическа компания продава на клиенти - високо напрежение, тока при средна цена от 42 - 43 евро на мегават час. Средната цена в региона е 60 евро за мегават час.

Засега имало само един от близо 100 - те клиенти на компанията, който отказал да купува по новите по-високи цени, които влязоха в сила от 1-ви юли т. г. - "Радомир Метали", съобщи Велков, цитиран от БТА.

Заради това от НЕК са ограничили подаването на електроенергия за предприятието от 5 - ти октомври, а до утре се очаква да стане ясно дали ще има споразумение с дружеството или електроенергията ще бъде спряна. Задълженията на предприятието към НЕК до момента са 2.5 милиона лева. "Радомир Метали" може да си избере друг доставчик на електроенергия, само ако открие банкова гаранция за покриване на тези си задължения, добави Велков.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg