Идва голяма суша, прогнозират от МОСВ

618
Идва голяма суша, прогнозират от МОСВ

Намаляване на дебита или пресъхване на по-голяма част от изворите в страната ще има през август и следващите месеци, заради сериозно понижение на нивата на подземните води. Това показва анализ на експерти от дирекция „Води" на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Ниските нива на подземните води ще създадат проблеми за селищата, в които питейно-битовото водоснабдяване е от подземни водоизточници.

Още през май тази година в цялата страна се наблюдава понижаване на нивата и намаляване на дебитите на изворите в сравнение с месец май 2006 година. Нивата на подземните води и дебитите на изворите през юни тази година за цялата страна са по-ниски от тези, измерени през юни миналата година.

Най-голямо е понижението на нивата на подземните води в крайдунавските райони и във водоносните хоризонти в терасите на реките.
Значително - два-три пъти до десет пъти, е намаляването на дебита на изворите, особено на карстовите извори в Дунавския район, в поречието на р. Камчия и р. Места.

След падналите валежи в края на май и началото юни се наблюдава известно покачване на нивата в Софийската котловина, Горнотракийската низина и поречията на реките Струма и Места.
В останалите части от страната през юни продължава понижаването на нивата и намаляването на дебитите на изворите.

Тази тенденция ще се запази през август и през следващите месеци, заради липсата на валежи през този месец и заради очакваните по-малки количества дъжд от обичайното през август.

Понижените нива на подземните води са и един от факторите за силно изразено лятно маловодие на реките и отток много по-малък от нормата за юли.

Преди няколко дни също от МОСВ съобщиха, че 547 населени места в страната се намират на воден режим в различни степени. В тях живее 4% от населението на страната.

Ако времето остане толкова горещо и с малко валежи се очертава до края на месец август броят на населените места на режим по водоснабдяването да достигне около 800, предупредиха от министерството.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg