Икономическите измами в България процъфтяват

1281
Икономическите измами в България процъфтяват

Нищо не се прави за промяна на законодателството ни от гледна точка на икономическите измами, тревожи ни, че са налице възможностите тенденцията да продължи - схемите са същите, хората, които ги осъществяват, са различни." Това заяви председателят на Асоциацията за противодействие на икономическите измами Димитър Динев.

Икономическите измами включват корупцията, подкупите, конфликта на интереси, данъчните измами, прането на пари, измамите чрез финансовите отчети, злоупотребата с активи, академичните измами на "белите якички" и др., поясни той.

По темата "Продължават ли икономическите измами?" Султана Българенска, член на УС на асоциацията запита: "Мислите ли, че през границата ни може да мине товар без документи? Не може, разбира се, но няма воля на държавата измамите да се разкрият и да се стигне до счетоводството на фирмите, които ги извършват."

Ако липсва капацитет на НАП и на митниците у нас, има други институции, които могат да стигнат до механизмите и хората, които са в основата на нарушенията, твърдят експертите. След като се надигна обществено недоволство срещу сложните фактури, които получаваме като консуматори на топлинна енергия от дружествата, започнаха да ни изпращат изключително опростени документи, продължи Българенска.

"Идете и вижте за какво плащате, аз лично не знам", категорична е тя. При тях се говори за цени, а не за себестойност, отбеляза експертът. "Какво се крие зад ЧЕЗ - едно изведено управление зад пределите на страната, което струва страшно много на българските граждани", констатира Българенска.

Тя се спря на редица примери от стопанския живот на страната, предимно свързани с фирмите-монополисти на пазара. Анализът на експертите включва наблюдение и от други области. Инспекцията по труда констатирала, че подготовката на младите хора в някои ВУЗ-ове в България е толкова некачествено, че те не могат да се реализират след завършването си. Експертите попитали какъв е критерият за качеството на висшето образование - отговорили им, че няма държавна институция, която да контролира качеството на образователния продукт.

Липсва последователност и воля в лицето на държавата за прилагане на законите у нас, няма адекватни санкции и на документираните нарушения, обобщават от асоциацията. Държавата трябва да се освободи от неефективните си звена и от многото си чиновници, защото администрацията у нас изяжда парите, жизнено необходими за други отрасли, препоръчаха експертите.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg