Икономиката на България през последните години стабилно се изсветлява

580
Икономиката на България през последните години стабилно се изсветлява

© bica-bg.org Васил Велев, председател на Управителния съвет на АИКБ

Като не се вземат предвид кризисните 2014 и 2020 г., икономиката на България има тенденция на изсветляване, която е дългосрочна и стабилна. Това заяви проф. д-р Стефан Петранов. По думите му, в годините на криза може да се очакват сиви практики в по-голяма степен. Това обаче донякъде е неизбежно и не е нещо специфично конкретно за България. Представлява естествена реакция на икономиката, когато тя изпадне в криза.

По тази причина според проф. д-р Стефан Петраков е важно антикризисните мерки на правителството да са добре адресирани и с добър дизайн, за да стимулират излизането на фирмите на "светло", както това стана с мярката "60 на 40".

Сред водещите сектори по дял на сивата икономика продължават да са "услугите" с пряк контакт с клиентите, ресторантьорството, хотелиерството, строителството и селското стопанство. Най-високите отчетени стойности в някои от тези сектори надхвърлят 40%, отбеляза ученият.


За сивите практики на трудовия пазар ученият посочи, че подиндексът отчита, че при основната работа повече договори се сключват официално и те в по-голяма степен са за пълното заплащане, като няма "заплати в плик". Не така обаче стоят нещата при допълнителната втора работа, където картината се влошава.

Политическата криза в страната също има своето въздействие върху размера на "сивия" сектор, но ефектът ще бъде отчетен през следващата година, коментира още проф. д-р Стефан Петранов.

Васил Велев, председател на Управителния съвет на АИКБ, подкрепи тезата на учения, като изтъкна, че популизмът способства за нарастване на "сивия сектор", защото при постоянната предизборна ситуация, в надпревара за гласовете за избирателите, в краткосрочен план се предлагат решения, които обаче средносрочно и дългосрочно са вредни, но звучат добре "от днес за утре".

НАП: Бюджетът губи по 300 млн. лв. на година от Най-губещи от недекларирания доход остават служителите

Днес АИКБ и Националният център "Икономика на светло" оповестиха, че икономиката на България "изсветлява" през 2021 г. Това показват стойностите на Композитния индекс "Икономика на светло" (КИИС), с който двете организации измерват процесите на неформалната икономика, както у нас, така и на европейско равнище. Намаляват и сивите практики на трудовия пазар според последните стойности на подиндекса "Заетост на светло" - специфична съставна част на актуализирания КИИС.

"Сивият сектор" е предпоставка за корупционни практики, той набавя средства за такива практики и когато печелят не най-подготвените, най-работливите, предприемчивите и иновативните, а тези които си служат с измама, от това губи цялото общество, коментира Васил Велев, председател на Управителния съвет на АИКБ. Сивият сектор води и до несполуки в управлението, допълни той.

Велев посочи, че най-пряката и видима щета е ощетяването на фиска, като по думите му размерите, с които това ощетяване в годините се случва, постепенно намаляват, но все още това е значима сума.

През 2010 г., когато започнахме да изчисляваме КИИС, неговата стойност беше 63,35%, като респективно сивият сектор беше 36,65%. За десет години икономиката е "изсветляла" с 15 процентни пункта, като тази, която е в сивата й част, е 21,6%, каза експертът.

По думите му това равнище все още е над средното за ЕС, като усилията на Асоциацията ще бъдат тя да бъде намалена с още 6-7 процентни пункта, за стане тя трайно под 15%, с което страната да бъде поставена в "златната среда". Тези 7 процентни пункта, като минат през брутния вътрешен продукт (БВП) и 35 процента данъчни и осигурителни приходи, са повече от 4 млрд. лева на година, изчисли Велев.

За периода 2010 г., откогато Асоциацията започна изчисляването на този индекс, до 2021 г. КИИС показва устойчива тенденция на нарастване от 63,35 до 78,40. Изключение от тази тенденция са годините 2014-a и 2020-a, когато индексът отбелязва спад съответно спрямо 2013 г. и 2019 г., като тези спадове са временни – само за една година, каза проф. д-р Стефан Петранов. Той изтъкна отражението на кризите върху "посивяването" на икономиката, като напомни, че 2014 г. бе белязана от кризата с КТБ и политическото напрежение тогава, а 2020 г. мина под знака на ковид кризата, което се изрази в спад на БВП от порядъка на 4%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg