Икономиката ни в подем през следващите години

2314
Икономиката ни в подем през следващите години

Икономиката на страната ни ще отчита ръст в годините до 2018 г., сочи актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г., представена от Министерството на финансите.

През 2015 г. БВП на страната ще отчете ръст от 2%, а за следващата година се очаква повишение от 2.1 на сто.

В последните две години на прогнозния период – 2017 и 2018 г., икономиката ни ще расте с 2.5 и 2.7%.


Ето какво коментират още от Министерството на финансите

През 2016 г. растежът на българската икономика слабо ще се ускори до 2.1%.

Със засилването на доверието на домакинствата темпът на нарастване на потреблението ще се ускори до 1.3% през 2016 г.

Крайните потребителски разходи на правителството се очаква да нарастват през целия прогнозен период, но приносът им към растежа на БВП ще бъде сравнително ограничен поради нуждата от консолидация и придържане към рамката на Пакта за стабилност и растеж.

През 2016 г. се предвижда забавяне на растежа на инвестициите поради преминаването към изпълнението на програмите, финансирани от фондовете на ЕС по новата финансова рамка 2014-2020 г., и при отчитане на необходимото време за техническото оформление и стартиране на реализацията на проектите по тях.

Високата база от 2015 г. ще се отрази в забавено нарастване на износа на стоки през 2016 г., което по линия на суровините, необходими за експортно ориентираните отрасли, ще доведе и до известно забавяне във вноса.

Приносът на нетния износ ще се понижи до 0.9 пр.п.

За периода 2017-2018 г. се очаква постепенно ускоряване на растежа на БВП до 2.7%.

Двигател на растежа ще бъде вътрешното търсене. Както частното потребление и инвестиции, така и публичният сектор ще увеличават своя принос в растежа на икономиката.

Нарастването на вътрешното търсене ще се отрази и в покачване на нивата на вноса. Така, въпреки очакваното ускорение на износа, нетният износ ще има отрицателен принос за реалния растеж на БВП в края на прогнозния период.

Безработица

В края на 2015 г. безработицата в страната се очаква да достигне 9.9 на сто. Година по-късно тя ще се понижи до 9.1 на сто, докато в края на 2017 и 2018 г. ще достигне 8.5 и 8%.

Инфлация

За 2016 г. средногодишната инфлация се очаква да бъде 0.5%, като нарастването на общото равнище на потребителските цени в края на периода се очаква да бъде 0.4%.

В периода 2017-2018 г. инфлацията ще се ускори при допускане за по-високи международни цени на петрола и основните суровини и прогнозирано нарастване на вътрешното търсене.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg