Икономиката се свива с 5.8% през третото тримесечие

754
Икономиката се свива с 5.8% през третото тримесечие

Според експресните тримесечни оценки на НСИ реалният спад на БВП е 5.8% за трето тримесечие на 2009 година спрямо съответния период на предходната година. В номинално изражение БВП достига до 17.778 млрд. лв. в текущи цени.

Нека припомним, че спадът на БВП през второто тримесечие на годишна база бе 4.8 на сто.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 14.777 млрд. лв. в текущи цени. В сравнение с трето тримесечие на 2008 г., брутната добавена стойност реално намалява с 6%.

Спадът на БВП през периода се дължи основно на намаление на добавената стойност в индустриалния сектор, която е с 10% по- малко в сравнение с трето тримесечие на 2008 година. В сравнение със същия период на миналата година, реалният спад на добавената стойност в сектора на услугите е 5.7%, докато на аграрния сектор брутната добавена стойност се увеличава реално с 3%.

Добавената стойност, реализирана от аграрния сектор определя 10.4% от общата добавена стойност в икономиката. Относителният дял на индустриалния сектор е 28.1%, а секторът на услугите заема най-голяма част от общата добавена стойност - 61.5%.

От страна на крайно използвания БВП, разходите за индивидуално потребление намаляват реално с 11.5%, а разходите за колективно потребление съответно с 1.2% спрямо трето тримесечие на 2008 година. Инвестициите в основен капитал бележат реално намаление с 22.9%. Оценката на индекса на физически обем на износа на стоки и услуги показва реално намаление с 13.2%, докато индексът на вноса на стоки и услуги показва намаление с 28.7%.

В структурата на крайно използвания БВП, крайното потребление заема 69.4%, а инвестициите в основен капитал имат относителен дял от 24.9% от БВП. Външнотърговското салдо е положително (4.3% от БВП).

През деветмесечието на 2009 година реалният спад на БВП е 4.8% в сравнение с деветмесечието на предходната година. Оцененият текущ обем на БВП за деветте месеца на 2009 година възлиза на 48.061 млрд. лв. Брутната добавена стойност за икономиката е 40.240 млрд. лв. и реално намалява с 3.8% достигнатото ниво през съответния период на 2008 година.

От страна на производствения метод, оценките за аграрния сектор показват реално намаление на добавената стойност с 1%, отраслите на индустриалния сектор създават с 9.8% по-малко добавена стойност отколкото през деветмесечието на 2008 година. Добавената стойност в сектора на услугите реално намалява с 1%.

Разходите за индивидуално потребление намаляват с 7.6%, а инвестициите в основен капитал - с 18.1%. Външнотърговското салдо е отрицателно (- 7.5% от номиналния обем на БВП). За деветмесечието на 2009 година износът на стоки и услуги намалява с 15.3%, а вносът на стоки и услуги - с 24.8%.

Стани наш приятел във Facebook

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg