Икономисти: Финансираме се чрез приватизация в енергетиката

726
Икономисти: Финансираме се чрез приватизация в енергетиката

„Искаме да сме максимално прозрачни по отношение финансовите механизми, които ще използваме, затова е и тази дискусия по темата за възможните форми на финансиране през 2010 г.", каза заместник-министърът на финансите Ана Михайлова, която откри кръгла маса с участието на водещи български макроикономисти и банкери. Дебатите протекоха на базата на изготвен анализ на възможните финансови инструменти. В дискусията участваха Георги Ангелов, Емил Хърсев, Калин Христов, Момчил Андреев, Петър Андронов и Владимир Каролев.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че пикът от финансовата и икономическа криза в глобален мащаб отминава, но икономиките на отделните страни са доста инертни и част от негативните ефекти се проявяват със закъснение. Икономиката на България няма да направи изключение от това правило и затова трябва да се вземем необходимите превантивни мерки.

„Сега моментът за нас е изключително благоприятен, поради извоюването на няколко предпоставки, по чието създаване положихме големи усилия в последните месеци", заяви зам.-министър Михайлова. Тя уточни, че България се нарежда сред европейските икономики с най-добри показатели по отношение на фискалната рамка и публичния дълг. Международната финансова общност дава висока оценка за постигнатите резултати от правителството. А това обстоятелство е определящо за цената на финансовия ресурс, който страната ни може да ползва за подкрепа на платежния баланс и то само бидейки консервативни и пруденциални във висока степен - за осигуряване на гъвкавост при евентуални неблагоприятни събития, каза още Ана Михайлова.

От опциите, обект на дискусията, участниците в нея отхвърлиха категорично възможността за използване на ресурс от Международния валутен фонд. Финансовите експерти разгледаха и възможностите за подкрепа на реформите от международни финансови институции като Световната банка, Международната банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка. Приватизация чрез борсата на държавни компании, най-вече от енергийния сектор, беше също добре приета идея.

На срещата бяха коментирани и евентуалните позитиви, както и възможните негативи от емитиране на еврооблигации. Един от позитивите, който обедини участниците в дискусията е, че така ще с създаде по-справедлива и актуална цена (benchmark) на български суверенен дълг на международните пазари, което ще окаже влияние на цената на финансиране и на другите икономически субекти в страната. Това би върнало обратно в страната ресурса на пенсионните фондове. Финансистите се обединиха и около възможността за насочване на емисионната политика в посока на задоволяване на вътрешното търсене на Държавни ценни книжа (ДЦК), с емисии в евро.

Състоянието на държавния дълг

Към октомври размерът на държавния дълг възлиза на 4.757 млрд. евро, от който 1.486 млрд. евро вътрешен и 3.271 млрд. евро външен дълг или в общият размер на държавния дълг преобладаващ е делът на външния дълг, възлизащ на 68.8%.

В структурата на държавния дълг по кредитори с най-висок дял са задълженията по облигации, емитиране на международните капиталови пазари - 32.6%, следвани от държавните ценни книжа, емитирани на местния пазар - 31.2%, задълженията към Световна банка - 16.8% и държавните инвестиционни заеми - 15.9%.

Валутният и лихвеният профил на държавния дълг са с ясно изразени и доминиращи дялове на задълженията в евро и левове - 79.4% и на задълженията с фиксирани лихвени купони - 75.0%. Към момента България притежава в обръщение две емисии глобални облигации в евро с купон 7.5%, с падеж януари 2013 г. и в щатски долари с купон 8.25% и падеж януари 2015 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

пич
# 0
09:12 | 22 December 2009
Забравили са да поканят Милен Велчев да се изкаже по темата. Как беше "...пари се вземат когато не ти трябват." По тъпо нещо не бях чувал
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg