Илиян Михов: Защо да не станем богати, колкото Сингапур

1027
Илиян Михов: Защо да не станем богати, колкото Сингапур

Не знам дали ще успея да дойда идващата сряда. Ще се опитам, но днес ще говоря с Бойко Борисов и ще уточним. Иначе ми трябват около месец и половина - два, за да довърша нещата тук. Но в това време ще се занимавам във всеки един момент с това какво става в България, каза проф. Илиян Михов от Сингапур в ефира на Дарик радио.

Вероятно няма сега да стане, но ще се уточним с Борисов допълнително. Съветът, в който участвах и аз по предложение на премиера се сформира ноември месец, но след тези пожари, които станаха госпожа Георгиева беше номинирана за еврокомисар. Този пост на вицепремиер се готвеше за нея, но този Съвет проработи малко.

През 2001 година не си спомням за интервю, което съм давал за тогавашно предложение към мен. Не съм имал покана от тогавашния министър-председател /Сакскобургготски - бел. ред./. Не съм бил министър, защото никой не ми е предлагал, уточни Михов. Най-важното, което ще искам да направя е програма дългосрочното развитие на страната и разбира се, преодоляване на кризата и съживяването на икономиката. Ще работим в екип.

За мен най-важното е, че за първи път министър председател говори за дългосрочна програма в следващите 20 години, независимо дали ГЕРБ ще бъде на власт. Най-важното е вътрешно обединение и консолидация за тази цел. Ако един ден България стане толкова богата, колкото Сингапур на глава от населението ще сме изпълнили целта си. Това е много трудна задача, но защо не. Преди 30-40 години Сингапур е била по-бедна от Ангола. Но с мобилизация, иновации е възможно и сега Сингапур е по-богата държава от САЩ. Сингапур доказва, че е възможно.

За България няма проблем след 20-30 години да бъде страна на високи технологии и иновации. Една държава е богата, когато има висока производителност на труда. Хората, фирмите бизнесите са по-ефикасни. Това значи, че трябва да се махнат пречките пред бизнеса, да се улесни предприемачеството. Виждаме, че в България се води дебат и всички говорят, че бизнесът е корумпиран. Но ако няма бизнес ще се върнем в първобитния строй и всеки да си копае градинката. Искам тези идеи първо да ги обсъдя с министрите и да имаме консенсус, а не да се окаже, че греша.

Преди четири години имаше прекрасни статии на Александър Божков, Бог да го прости, за проблемите и начините за усвояване на еврофондовете, но за това да има планове и стратегия, защото не е лесно. Тогава той каза, че имаме проблеми с тези неща, припомни Илиян Михов прозорливостта на Божков. Еврото трябва да се въведе, като минем през цялата процедура, не бива да се бърза, посочи Илиян Михов. Аз не казвам, че бюджетният дефицит трябва да бъде на нула, но когато стигне 3% е много трудно да се върне. Пример е Гърция, тогава е трудно „котката да се върне в торбата". Бюджетният дефицит трябва да е до 3%, както е изискването по ЕRM. Ако ние успеем тази година да излезем от кризата ще може до 2013 да влезем в еврото.

Аз въведох темата за гъвкав борд, но ако няма консенсус, ако разумни хора като Иван Костов и Георги Ганев не го приемат, няма да се случи, аз не съм женен за тази идея. Когато има нисък дефицит се вдига рейтингът, както онзи ден Мудис направи за България.

По повод дали България трябва да иска заем от МВФ, Михов каза, че не е необходимо, имаме завиден нисък дълг и „мои колеги дори не вярват как е възможно", отбеляза видният икономист. Финансите са ни стабилни. По-ниски данъци са добри, но ако можем да си покриваме разходите, ако можем да си го позволим. Добра е идеята на израелския премиер Нетяняху да се намалява с половин процент на шест месеца. Но е сериозен аргумент да не се прави толкова на често необходимостта касовите апарати в България да се пренастройват с промяната на ДДС, както разбирам, допълни Михов.

Според него в края на 2010 година ще бъде овладяна кризата, но вероятно Ангела Меркел посочвайки 2013 година за край на кризата е имала предвид, че ще започне икономическо развитие над нивото преди нея.

Източник: БГНЕС

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg