"Илюстрована хроника на Руско-турската война от 1877-1878" представят в парламента

976

Уникални документи и копия от гравюри и илюстрации на чуждестранни художници, придружавали армиите на участвалите в Освобождението на България държави, представя в Народното събрание изложбата "Илюстрована хроника на Руско-турската война от 1877-1878".

Председателят на Народното събрание Георги Пирински откри експозицията, организирана по повод националния празник на България - 3 март. На откриването присъстваха народни представители, посланици и представители на посолства на държавите, които са участвали в Освобождението на България, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил, видни български историци, сред които проф. Георги Марков, проф. Георги Бакалов, информират от НС.

При откриването на представителната експозиция председателят на парламента отбеляза, че това е ценна и вълнуваща изложба, символ и знак за дълбока благодарност към всички освободители.

Експозицията показва документи, гравюри, кореспонденции, снимки и карти от колекцията на д-р Симеон Симов, която е подарил на Централния държавен архив. В изложбата са включени и документи, чиито оригинали се пазят в Централния държавен исторически архив в Санкт Петербург, отбеляза по време на откриването председателят на Главно управление на архивите при Министерския съвет Боряна Божашка, която представи експозицията.

Д-р Симеон Симов, който беше специален гост на откриването, каза, че е събирал книга след книга, за да намери нещо, което да е в полза на България. Като пример той посочи кореспонденциите от 1878 г. и тези за кланетата по българските земи преди това, както и два тома на френското външно министерство за Освобождението на България, в които има документи от тайните архиви на Франция. Д-р Симов отбеляза, че в колекцията му от 450 карти и над 350 атласа нито една карта не е без името България.

Целта на изложбата е да покаже образно хроника на основните моменти от войната. Рисунките на акредитираните към армиите художници и кореспонденти са не по-малко красноречиви за подвига на войните, участници във военните действия.

Чрез картините Европа добива визуална представа не само за военните действия и за трудния път към победата, но и за бита на българина, за облика на градове и села, за природата на Балканите.

На откриването на експозицията д-р Боряна Божашка подари на библиотеката на Народното събрание екземпляр от книгата «Българските земи», посветена на колекцията на д-р Симов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...