Има ли изгодни фалити?

1520
Има ли изгодни фалити?

Този година са фалирали два пъти повече фирми в сравнение с миналата. До фалит обикновено се стига, когато фирмата не може повече да посреща задълженията си. Има обаче и фалити, които се предизвикват умишлено, защото на собствениците на фирмите им е по-изгодно да фалират, отколкото да се издължат.

В момента фирмите в България имат натрупани дългове общо за двеста милиарда лева, а приходите им са с девет процента по-малко от задълженията.

Това създава условия за автоматично възпроизвеждане на този дълг в бъдеще, тоест проблемите, пред които е изправен бизнеса са постоянно, необратимо декапитилизиране и трупане на свръхзадлъжнялост", коментира Камен Колев от Българска стопанска камара. Затова тази година фалиралите фирми са два пъти повече в сравнение с миналата година.


„Но въпросът е след този фалит процедурите по несъстоятелност да бъдат по-бързи с цел това имущество, което е останало там, тези активи да не стоят замразени с години и да не носят доходи, а бързо да бъдат осребрени", добави Колев.

Когато една фирма фалира, собствениците й отговарят не с личното си имущество, а само с това, което притежава фирмата. Затова все повече има и умишлени фалити.

„Прехвърляне на фирми, на предприятия върху лица, които нямат никакви доходи, никакви други активи и то с предприятия с огромни тежести, да кажем взели кредити преди това или някакви други дългове", каза експертът.

В такива случаи кредиторът не получава нищо от длъжника, защото той просто не притежава нищо. И така в един момент просто се оказва по-изгодно да фалираш, отколкото да се издължиш.

Източник: bTV

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg