Имаме одобрени проекти за едва 20% от структурните фондове

650
Имаме одобрени проекти за едва 20% от структурните фондове

България трябва да намери точния баланс при усвояването на европейските структурни фондове, заяви еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан, заедно с комисаря по трудовата заетост, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор. Той обяви първата за новата Европейска комисия оценка по темпа на представяне на проекти за финансиране от европейските структурни фондове през периода 2007-2013 година.

Създаването на добра пътна инфраструктура е от важно значение в политиката, свързана с усвояване на кохезионните фондове. Това е залегнало също в програмите на редица нови страни членки в Европейския съюз в техните програми за проектите по структурните фондове, залегнало е и в българската. Но е необходимо средствата да се използват и за други цели като иновации и научни изследвания.

В усилията да бъде наваксано изоставането в сравнение с по-развитите страни в съюза, България трябва да намери точния баланс при усвояването на фондовете, изтъкна той в отговор на въпрос.

Източник: БТА

Според представената от двамата комисари оценка, изготвена въз основа на получените в края на миналата година национални доклади, вече са одобрени проекти на стойност 93 млрд. евро или 27 на сто от средствата, които се отпускат за изпълнение на кохезионната политика на Европейския съюз.

Представеният доклад от България е за проекти, покриващи 20.2 на сто от средствата, които страната ни може да получи по линия на структурните фондове. Средната цифра за Европейския съюз е 27 на сто Има обаче големи разлики между отделните страни членки, вариращи от 11.9 за Гърция и 14,1 за Румъния до 61 на сто за Белгия и 56 на сто за Холандия.

Според доклада като цяло трябва да се подобри прилагането на програмите в областта на европейската кохезионна политика, една от най-важните и добре финансово осигурени политики в Европейския съюз. Не виждам опасност страна членка да загуби европейски средства поради забавяне в представянето на проекти по програмите в областта на кохезионната политика.

Важно е обаче да се постигне максимално използване на европейските кохезионни средства в области като железопътния транспорт, енергетиката, иновациите и науката и защитата на околната среда, изтъкна Йоханес Хан.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg