Имоти и влогове - основното богатство на министрите

2670
Имоти и влогове - основното богатство на министрите

Сметната палата публикува декларациите, подадени през 2010 г., от лицата, заемащи висши държавни длъжности. Пет служители на министерства и девет депутати не са подали декларациите си в срок, показва справката.

Президентът Георги Първанов декларира налични средства в размер на 10 хил. лв. Вицепрезидентът Ангел Марин- 16 хил. лв., спестени от трудови възнаграждения.

От декларацията на премиера Бойко Борисов става ясно, че е изплатен ипотечният кредит в размер на 440 хил. лв., с който ГЕРБ субсидираха предизборната си кампания. Толкова дължеше и Цветан Цветанов, който също погаси дълга си. През тази година министър-председателят се е сдобил и с влог от 14 484 лв.


Декларациите на министрите, публикувани още в края на миналата година показаха, че повечето идват от средите на състоятелните българи, а тези от днес като цяло не показват промяна:

Двама собственици на имоти за над 1 млн. лева, но в чужбина

Регионалният министър Росен Плевнелиев е смятан за най-богатият в кабинета с 1 млн. евро, които получи след оттегляне си от управлението на двете си фирми-"Лозен Консулт" ООД и "Линднер Фермьогенсфервалтунгс ГМБХ- Германия". Освен това Плевнелиев и съпругата му имат 6 банкови депозита и никакви задължения към банки.

Като недвижимо имущество Плевнелиев притежава къща за 1.4 млн. лева на Халкидики, Гърция и две къщи с двор в Резиденшъл парк София в кв. "Малинова долина", купени за 828 хил. лв., къща с двор в разложкото с. Баня, както и с имот в Черноморец.

Към тях през 2009 г. е министърът е прибавил парцели за 5 000 лв. в Баня, право на строеж в София за над 258 хил. лв. и пристройка в София за 46 544 лв. Колата на министъра е Audi Q7 за около 40 хил. лева, закупена през 2009 година.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е другият собственик на имот за над милион, но в САЩ. Семейството му притежава къща с двор във Вашингтон с разгъната и застроена площ от над 700 кв. м, която закупил през 2001 г. на стойност 2.15 млн. лв. Отвъдокеанският имот е донесъл на семейството доход от 31 684 лв. през миналата година.

Освен наличните, министърът има два влога на свое име - в България и чужбина, където държи 132 160 долара и още 12 603 лв, а на името на съпругата му има трети влог в чужбина за 116 482 долара. Същевременно семейството погасява ипотечен кредит за 532 хил. долара.

Дянков държи акции в "Дженерал Електрик", "Хартфорд Файненшъл", "Клийн Енерджи", "Рейфеон", "Чарлз Шуаб Фонд". През 2009 г. той е прехвърлил безвъзмездно дела си от 49 на сто от дружеството "Екопроект" Априлци.

Като трудово възнаграждение от Световната банка в САЩ Дянков е получил 305 054 лв., а съпругата му 189 349 лв.

Цветанов със скромен депозит

За вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов 2009 г. е „донесла", извън доходите от заплата, 14 250 лв. от стопанска дейност. Министърът има депозит за около 5 000 лв. Той и семейството му обаче притежават шест апартамента в София, придобити в предходни години, като три само през 2008 г., два гаража, къща с двор в с. Шума и гори. Освен тях в предходната си декларация Цветанови бяха декларира банкови влогове за около 46 600 лв. и около 29 000 евро, на фона на ипотечен кредит за 59000 евро и лизинг за 24 500.

Рашидов печели от лихви

Министърът на културата Вежди Рашидов също е собственик на значително състояние в имоти, включително в престижния столичен Лозенец. По-впечатляващи са обаче доходите му от лихви по банкови влогове в размер на 100 000 лв. В предходната си декларация министърът обяви банкови влогове в размер на 320 700 лева, 23 926 долара и 750 000 евро. Освен това е предоставил заем в размер на 76 805 евро чрез кредитен договор като лихвите по него са 23 299 лева.

Освен заплатата си като министър, от други трудови правоотношения министърът е заработил 16 272 лв и още 29393 лв. от друга стопанска дейност.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков е подал само уведомление за 2009 г. година. Според подадената в края на миналата година декларация обаче той е собственик на три апартамента в София (в два притежава по една втора), вила с вилно място в София, автомобил Мицубиши Паджеро, купен за 2500 лв. през 2008 г., банкови депозити и кредит за 32 000 лв. Ако се интересувате в какво инвестира един икономически министър, според декларацията от края на миналата година, Трайков е притежавал акции на Монбат, Химимпорт, Синергон, Каолин, Слънчев бряг, Химко, ОЦК, Стара планина, Елана, ПИБ, Софарма, Капман, Трейс груп холинг, Енемона и Зърнени храни България. Общо 140 хил. лв. е вложил министърът в акции

В банки държи парите си и министърът на правосъдието Маргарита Попова, която разполага с влогове за 73 077 лв. и 20 699 евро и здравният министър Ана - Мария Борисова, която има влог за 23000 евро във Франция и 12 000 лв. в България.

По-скромни са спестяванията на земеделския министър Мирослав Найденов, декларирал влогове за 8 хил. евро и 20 хил. лв.

Сред по-скромните министри са министъра на отбраната Аню Ангелов с два апартамента в София, ниви, лозя и автомобил Volkswagen Golf, както и банкови депозити.

Министърът на околната среда Нона Караджова, собственичка на апартамент и половин къща в София, и една четвърт поземлен имот в Сапарева баня според предходната си декларация, има 9.5 хил. евро и е прехвърлила безвъзмездно дяловете си в "Проект-консулт".

Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров е декларирал доходи от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност, за 7841 лв. и доходи от друга стопанска дейност 5328 лв. Той и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов са сред малцината, които не са отбелязали, че притежават влог в банка през 2009 г.

Външният министър Николай Младенов, образователния Сергей Игнатов и Свилен Нейков- министър на спорта са подали уведомления.


Станете наш почитател във Facebook

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

exatoh
# 0
21:06 | 28 June 2010
Не знаех, че съм по-богат от президента и премиера. Горките!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg