Импала Инвест придобива ПИК-КО

1964
Импала Инвест придобива ПИК-КО

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация под формата на придобиване на едноличен контрол от страна на Impala Invest B.V., Кралство Холандия върху ПИК-КО АД, София. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

Основната дейност на предприятията от групата Impala е в сектора хранително-вкусова промишленост, по-специално производство и продажби на стоки под различни търговски марки - маргарини, месо, месни продукти и полупродукти, тесто и тестени изделия. На територията на България групата контролира дружествата Белла България, Лакис Франчайзинг и др.

ПИК-КО АД търгува на едро - доставя суровини, добавки и материали основно за хранително-вкусовата, нехранителната и химическата промишленост на различни предприятия, включително и на Impala-групата. Дружеството не е единствен доставчик за предприятията от групата, нито основен такъв за нито едно от предприятията, с които работи, поради което не би могло съществено да влияе на цените на произвежданите от тях продукти. Затова отношенията доставчик-производител не биха повлияли на структурата на пазара и влошили конкурентоспособността му.

В хода на оценката се установи също така, че към момента на всички продуктови пазари, на които оперират участниците в концентрацията, има много производители и търговци както на национално, така и на регионално ниво. Следователно промяната на собствеността и контрола върху придобиваното дружество няма да промени поведението им на пазарите, на които функционират.

След направения анализ Комисията счита, че нотифицираната сделка няма да доведе до установяване на господстващо положение на горепосочените пазари за територията на България, което да засегне значително ефективната конкуренция, поради което следва да бъде разрешена.

При оценка на концентрацията КЗК е взела под внимание, че към момента няма постъпили отрицателни становища от заинтересовани лица за евентуални негативни последици от концентрацията върху българския пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg