Индексът на иновативност в Югозападния район е 11,8 при среден индекс за страната 10,2

361
Индексът на иновативност на предприятията от Югозападният район за планиране е 11,8 при среден индекс за страната 10,2. Стойността му е далеч от средните равнища за ЕС, каза Теодора Георгиева от Стопанската академия в Свищов, която представи изследване на учени от БАН сред около 300 фирми от региона и сред 397 представители на малки и средни дружества в района.

Тя участва в конференция "Регионалните иновационни стратегии в България - основи за добро управление на средствата от европейските фондове". Изследването показва, че преобладават предимно продуктовите иновации. Обновяването в фирмите става главно заради нормативната уредба или заради внедряването на стандарти, предаде БТА.

75 на сто от предприятията не познават и не използват възможностите на научните звена, чиято концентрация в региона е голяма. Около 40 на сто от компаниите нямат висококвалифицирани специалисти и не инвестират в повишаване на квалификацията на персонала си. Едва 19 на сто от фирмите планират дейността си за период, по-голям от една година - време, достатъчно за осъществяване на иновационен процес.

За фирмите е напълно непознато рисковото финансиране за иновации, а се разчита предимно на собствени средства и по-малко на национално и на международно финансиране.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg