Индексът на цените на производител през юли с ръст от 2.9%

424
Индексът на цените на производител през юли с ръст от 2.9%

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2008 г. се увеличава с 2.9% спрямо предходния месец, като в преработващата промишленост нарастването е с 1.2%. Увеличение на цените има при производството на канцеларска и електронноизчислителна техника - с 5.0%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 2.4%, производството на тютюневи изделия - с 2.3%, докато при производството на хранителни продукти и напитки се наблюдава намаление с 0.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2008 г. спрямо същия месец на 2007 г. нараства с 15.4%.

В преработващата промишленост през юли цените на вътрешния пазар се увеличават със 17.7% спрямо съответния месец на 2007 г., като най-значимо е увеличението при производството на хранителни продукти и напитки - с 18.6%.

От останалите дейности на преработващата промишленост по-голямо относително увеличение на цените спрямо юли 2007 г. има при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 14.0%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 12.8%, производството на канцеларска и електронноизчислителна техника и производството на дървесна маса, хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9.3%, производството на химични продукти – с 8.7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло и производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 8.6%, производството на обработени кожи; производството на изделия за пътуване, сарашки изделия и обувки - с 8.3%.

Общият индекс на цените на производител през юли 2008 г. спрямо предходния месец нараства с 2.3%, като в преработващата промишленост увеличението е с 1.0%. Увеличават се цените при производството на тютюневи изделия - с 4.6%, при производството на канцеларска и електронноизчислителна техника - с 4.3%, при производството на химични продукти - с 2.3% и при производството на изделия от каучук и пластмаси – с 1.9%.

Общият индекс на цените на производител през юли 2008 г. нараства с 13.1% спрямо същия месец на 2007 г. В преработващата промишленост през юли 2008 г. спрямо съответния месец на 2007 г. цените на производител нарастват с 13.9%. Значително е увеличението на цените при производството и разпределението на електрическа енергия, газообразни горива и топлинна енергия - с 16.2%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg