Индексът на цените на производител с лек спад през октомври

579
Индексът на цените на производител с лек спад през октомври

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2011 г. е с 0.1% под равнището от предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - със 7.6%, и в преработващата промишленост - с 0.1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение - с 1.4%.

В преработващата промишленост по-значително намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 4.3%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2011 г. нараства с 6.5% в сравнение със същия месец на 2010 година. Цените се увеличават в преработващата промишленост - с 8.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.4%, а намаляват в добивната промишленост - с 3.8%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо октомври 2010 г. е отчетено при: производството на химични продукти - с 11.8%; производството на хранителни продукти - с 11.2%; ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10.0%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили и при производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 1.1%.

Като цяло, общият индекс на цените на производител през октомври 2011 г. намалява с 1.5% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост – с 5.0%, и в преработващата промишленост - с 2.1%, а по-високи - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg