Индексът на цените на производител с лек спад през октомври

605
Индексът на цените на производител с лек спад през октомври

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2011 г. е с 0.1% под равнището от предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - със 7.6%, и в преработващата промишленост - с 0.1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение - с 1.4%.

В преработващата промишленост по-значително намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 4.3%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2011 г. нараства с 6.5% в сравнение със същия месец на 2010 година. Цените се увеличават в преработващата промишленост - с 8.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.4%, а намаляват в добивната промишленост - с 3.8%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо октомври 2010 г. е отчетено при: производството на химични продукти - с 11.8%; производството на хранителни продукти - с 11.2%; ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10.0%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили и при производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 1.1%.

Като цяло, общият индекс на цените на производител през октомври 2011 г. намалява с 1.5% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост – с 5.0%, и в преработващата промишленост - с 2.1%, а по-високи - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...