Индексът на цените на производител с ръст от 0.6% през август

321
Индексът на цените на производител с ръст от 0.6% през август

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2008 г. се увеличава с 0.6% спрямо предходния месец, като в преработващата промишленост нарастването е с 0.3%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Увеличение на цените има при производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 3.2%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1.8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло, и производството на химични продукти - с 1.4%.
Значително е увеличението на цените при събирането, пречистването и разпределението на вода - с 14.4%, докато при производството на хранителни продукти и напитки се наблюдава намаление с 1.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2008 г. спрямо същия месец на 2007 г. нараства с 14.4%. В преработващата промишленост цените на вътрешния пазар през август се увеличават с 16.4% спрямо съответния месец на 2007 г.

Увеличение на цените спрямо август 2007 г. има при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 13.7%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13.5%, производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 12%, производството на хранителни продукти и напитки - с 11%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 9.8%, производството на химични продукти - с 9.6%, и производството на канцеларска и електронноизчислителна техника - с 8.8%.

Общият индекс на цените на производител през август 2008 г. е под равнището на предходния месец с 0.1%, като в преработващата промишленост намалението е с 0.5%.

Спад на цените спрямо юли 2008 г. има при производството на хранителни продукти – с 1.3%. Увеличават се цените при производството на химични продукти - с 2.7%, производството на канцеларска и електронноизчислителна техника - с 2.6%, производството на продукти от други неметални минерални суровини и при производство на превозни средства, без автомобили - с 2.5%.

Общият индекс на цените на производител през август 2008 г. нараства с 11.8% спрямо същия месец на 2007 г. В преработващата промишленост през август 2008 г. спрямо съответния месец на 2007 г. цените на производител нарастват с 12.5%, а при производството и разпределението на електроенергия, газ и вода - с 14.7%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg