Индексите на приходите от продажби в търговията с ръст от 11.1%

568
Индексите на приходите от продажби в търговията с ръст от 11.1%

Приходите от продажби в сектор “Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” по предварителни данни за февруари 2008 г. нарастват с 11.1%, в сравнение със същия месец на предходната година, съобщават от НСИ.

Най-висок положителен темп е отчетен в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 16.4%, получен от увеличението в търговията с автомобили и мотоциклети и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - съответно 26.6 и 1.9%.

Двете дейности формират над 97% от обема на приходите и имат близки относителни тегла. В търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството увеличението е 11.6% и се определя от нарастването във всички структуроопределящи съставни дейности.

По-висок ръст се наблюдава в търговията с текстил, облекло и обувки - 27.7%, търговията със стоки за домакинството и битова техника - 13.6%, и търговията с фармацевтични и медицински стоки - 12.3%. В търговията с храни, напитки и тютюневи изделия е отчетен положителен темп от 5.7%. От съставните дейности намаление е регистрирано в търговията на дребно, извършвана извън магазини - 2.1%, и в ремонта на домакински и битови уреди - 6.9%, но това не оказва съществено влияние върху общия индекс за търговията на дребно, тъй като приносът на двете дейности в обема на приходите е малък - под 3%.

При търговията на едро увеличението също е високо - 9.9% и се дължи на големия ръст в търговията с машини и оборудване - 20.8%, и търговията със суровини, материали и горива - 14.7%, редуциран от по-ниския положителен темп в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 1.1%, и незначителното намаление от 0.7% в търговията със стоки за домакинството.

Приходите от продажби през февруари нарастват и спрямо предходния месец, като общото увеличение от 8.6% се определя от положителните темпове, отчетени във всички търговски дейности. Висок ръст е достигнат в търговията на едро - 10.9%, и в търговията с автомобили и горива - 7.2%. Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството остава близо до нивото на януари с ръст от 0.6%.

За периода от началото на годината приходите от продажби нарастват с 8.0%, в сравнение със съответния период на 2007 г., вследствие на увеличението, реализирано и в трите основни дейности. В търговията с автомобили и горива и търговията на дребно темповете са близки - съответно 14.6 и 11.5%. Съществено влияние за формиране на общия индекс оказва достигнатия темп в търговията на едро - 5.8%, тъй като дейността създава около 70% от обема на приходите за търговския сектор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg