Инфлационните очаквания на потребителите се запазват

1453
Инфлационните очаквания на потребителите се запазват

През април 2012 г. общият показател „доверие на потребителите” запазва януарското си равнище, сочи допитване на НСИ.

Според оценките на потребителите има известна положителна промяна във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца. Очакванията на живеещите в градовете са тя да продължи и през следващите дванадесет месеца за разлика от населението в селата, което е малко по-песимистично настроено в сравнение с три месеца по-рано.

Общата оценка за бюджета на домакинствата се повишава с 1.0 пункт спрямо януари 2012 г., като подобряването на семейните финанси в сравнение с три месеца назад в по-голяма степен засяга селското население (6.5 пункта увеличение на балансовия показател).


Мненията на потребителите относно развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията за следващите дванадесет месеца, са леко влошени спрямо предходното наблюдение.

По-неблагоприятни в сравнение с януари са и оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца, като инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца (увеличение на балансовия показател с 3.6 пункта). По отношение на безработицата преобладават предвижданията, че ще има съкращаване на персонал и през следващите месеци, но с по-умерено темпо (понижение на балансовия показател с 3.1 пункта) в сравнение с изразените мнения през януари 2012 година.

Последната анкета отчита леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Същевременно обаче потребителите продължават да регистрират отрицателната си нагласа по отношение на извършването на разходи за „покупка на кола” и за „покупка или построяване на жилище (вила)” през следващите дванадесет месеца.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg