Инфлацията от началото на годината е 2.5%

493
Инфлацията от началото на годината е 2.5%

Средното относително нарастване на инфлацията от началото на годината до края на февруари е 2.5%, а спрямо февруари 2007 г. цените са се покачили с 13.2%. Това показват публикуваните от Националния статистически институт днес данни за инфлацията в страната.

Промените в цените през февруари спрямо януари на следните потребителски групи е както следва: хранителни продукти и безалкохолни напитки (+1.7%); алкохолни напитки и тютюневи изделия (+0.3%); облекло и обувки (-0.5%); жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива (+0.5%).

Покачване се наблюдава при цените на жилищното обзавеждане, домакински уреди и принадлежности, и обичайно поддържане на дома (+0.5%); здравеопазване (+2.7%) и транспорт (+0.9%). В сферата на съобщенията цените се понижават с 0.2%.

През месеца са се увеличили цените на следните хранителни продукти: ориз (+1.5%), брашно (+0.7%), хляб (+0.3%), птиче месо (+1.1%), малотрайни и трайни колбаси съответно с 0.2 и 0.4% ръст. Сериозно покачване отчитат растителните масла (+5.8%), плодовете (+3.7%) и др.

Намаление на цените отчитат свинско месо - с 1.0%, яйца - с 0.3%, гъби - с 2.5%, картофи - с 1.9%, захар - с 0.1%, високоалкохолни спиртни напитки - с 0.2%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg