Инфлацията ще се повиши с не повече от 1.5% заради поскъпването на газа

343
Инфлацията ще се повиши с не повече от 1.5% заради поскъпването на газа

Остават поетите от правителството социални ангажименти за следващата година, декларира вицепремиерът Ивайло Калфин.

По думите му финансовата ситуация в страната не налага отказ от намеренията за вдигане на пенсиите с 19.5%, както и за увеличаване на бюджетните заплати. Инфлацията е под контрол и очакваното въздействие върху нивото й от поскъпването на газа през октомври и януари ще бъде не повече от 1.5 на сто, каза още Калфин. Той обаче очерта и рисковете пред икономиката и бизнесклимата у нас.

Забавяне на икономиката на нашите партньори, а оттам евентуални затруднения в износа, намаляване на чуждестранните инвестиции поради предпазливост на известиторите - това са евентуалните последствия от световната криза за България, каза министърът на външните работи.

Досега резултат от кризата са повишаването на цената на финансовия ресурс и на лихвите. Според Калфин безконтролното увеличаване на доходите ще доведе до повишаване на инфлацията. И синдикати, и работодатели трябва да проявят разум в тази ситуация. Има пари в държавата, но е добре те да останат в резерв.

Трябва да се направи корекция на външната политика и международните отношения, защото съществуват дебаланси, които трябва да се балансират, каза министърът на външните работи. Отношенията с Русия трябва да се поставят по нов начин, да се отчетат взаимните интереси и да се очертаят границите. По думите му ЕС трябва да има много по-активна роля. Трябва и да се говори повече с държави като Китай, Бразилия, Индия, които са от значение не само икономическа, но и от политическа гледна точка, заяви още вицепремиерът.

Източник: БНТ, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg