Инфлацията забавя своята динамика от началото на годината, смята премиерът

445
Инфлацията забавя своята динамика от началото на годината, смята премиерът

Министър-председателят Сергей Станишев отговори във времето за парламентарен контрол на питане на председателя на парламентарната група на ДСБ Иван Костов относно „общата политика за противодействие на скока на цените, за компенсиране обезценяването на доходите, за косвено регулиране на ценовите равнища”.

Инфлацията е един от сериозните проблеми във всички страни от ЕС, заяви премиерът и допълни, че не случайно високите цени и на горивата са били дискутирани на последния Европейски съвет в Брюксел. Сергей Станишев подчерта, че характерното за България е, че инфлацията забавя своята динамика от началото на годината. През януари инфлацията беше 1.4 на сто, февруари – 1.1 на сто, март 0.8 на сто, април 0.7, май – 0.5 на сто, а през юни НСИ отчита дефлация от 0.2 на сто, отбеляза премиерът.

От гледна точка на нивата на инфлация, 2007 г. беше по-трудна и за това има ясни икономически причини в световен мащаб, каза министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

По думите му членството на България в ЕС означава сближаване и на цените, и в заплащането на труда. Политиката на правителството за догонващо увеличаване на заплатите и пенсиите в България е един от факторите, които косвено стимулират инфлацията, посочи премиерът. Той добави, че в частния сектор за една година заплатите са нараснали с повече от 20 на сто.

Мерките, към които правителството се придържа, са: строга финансова дисциплина и последователна политика за намаляване на данъците. Дългосрочна тенденция е работата за повишаването на производителността на труда, на квалификацията на работещите и цялостната политика за увеличаване на конкурентоспособността на икономиката, заяви Станишев.

Сред многото мерки бих посочил и одобрения вчера от правителството Закон за енергийната ефективност, защото икономиката ни и нашите домакинства са много енергоемки, допълни премиерът. Правителството се стреми да намалява енергийната зависимост на България, но това не е процес, който може да се случи за една година и опира до реализация на важни инфраструктурни проекти като НАБУКО, например. През последните години, особено след 2006 г., "е най-стръмно увеличението на реалните доходи на българските граждани", каза още премиерът.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...