Информационен ден за ОПАК стартира на 24 октомври във Варна

404
Информационен ден за ОПАК стартира на 24 октомври във Варна

На 24 октомври 2007 г. от 11.00 часа в хотел „Аква” във Варна министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев ще открие организирания от МДААР информационен ден за Оперативната програма „Административен капацитет”.

Това е първият от поредица информационни дни в страната, на които експертите от Управляващия орган на програмата ще разясняват механизмите за кандидатстване по откритата процедура за набиране на проектни предложения по ОПАК на тема „Развитие на структурите на гражданското общество – ефективност и професионализъм за постигане на партньорство с администрацията и съдебната система”.

Бенефициенти по тази конкурсна процедура са неправителствени организации (юридически лица с нестопанска цел) и социално-икономически партньори (представителните организации на национално равнище на работодателите и на работниците и служителите).

Продължителността на изпълнение на проектите трябва да е до 18 месеца, а дейностите, за които кандидатите ще могат да получат финансова помощ от Европейския социален фонд, са: разработване на анализи (функционални, организационни и др.), разработване на стратегии за развитие, създаване и обновяване на информационни ресурси (наръчници, интернет сайтове, онлайн библиотеки, бази данни, регистри и др.), провеждане на семинари, конференции, кръгли маси и др., разработване на наръчници, справочници и други информационни материали, промотиране на добри практики в дейността на структурите на гражданското общество, разработване и прилагане на системи за анализ на нуждите от обучение, провеждане на специализирани обучения, необходими за укрепване на капацитета и за постигане на ефективен диалог с администрацията, създаване на мрежи за сътрудничество, дейности за информация и публичност.

По тази процедура може да бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ за общо 3 млн. лева. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за всеки проект е 100 000 лв., а максималният – 400 000 лв. За тази процедура не се изисква съфинансиране от страна на бенефициента. Важно е да се подчертае, че всички проекти по ОПАК се подготвят на български език.

Крайният срок за подаване на проектните предложения е 20 ноември 2007 г., 16.00 часа. След изтичането му Управляващият орган на ОПАК – дирекция „Управлние на проекти и програми” в МДААР – ще направи оценка на получените проекти и до края на 2007 г. ще бъдат сключени първите договори с одобрените бенефициенти.

Оперативната програма “Административен капацитет” е една от първите, получили одобрение от Европейската комисия. Преговорите по нея официално приключиха на 13 септември и на 3 октомври беше подписана от еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла.

ОПАК се финансира от Европейския социален фонд (ЕСФ) и националния бюджет, като общият размер на средствата за периода 2007 – 2013 г. е близо 181 млн. евро. Програмата е насочена към подобряване на работата на държавната администрация, качествено обслужване на гражданите и бизнеса, развитие на структурите на гражданското общество и създаване на условия за устойчив икономически растеж и заетост. Заедно с това тя има за цел да повиши професионализма, прозрачността и отчетността в съдебната система.

Бенефициенти по ОПАК могат да бъдат администрациите на централно, регионално и местно ниво, органите на съдебната власт и неправителствените организации.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...