Инфраструктурни проекти за 11 млрд. евро се реализират в страната

766
Инфраструктурни проекти за 11 млрд. евро се реализират в страната

Общо 188 проекта на стойност над 11 млрд. евро се изпълняват в страната, съобщи министър-председателят Сергей Станишев след заседанието на Съвета за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурните проекти с национално значение.

Председателстваният от премиера съвет разгледа изпълнението на инвестиционните проекти, включени в оперативния план към Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на България до 2015 г. Тя бе изготвена по негово разпореждане през 2006 г. и в нея по години и по източници на финансиране са посочени проектите, които ще се реализират у нас в дългосрочен период.

Ускоряване на работата по всички проекти и тяхното изпълнение бе основна тема на заседанието, съобщи на пресконференция след приключване на срещата премиерът. Той посочи, че от отпуснатите средства около 83 на сто през 2007 г. са усвоени ефективно. Това, което мога да констатирам е, че набираме ускорение и все повече се придобива конкретен опит. Темпото на работа, особено в сектор „Пътища”, е много по-високо, отколкото беше през предишни години – преди началото на този мандат и преди приемането на националната стратегия, каза Станишев. Той изтъкна, че и за първи път има мащабно привличане на средства чрез публично-частно партньорство и най-вече чрез концесии - на летищата, на пристанищата, на автомагистрала „Тракия”. С успешната реализация на проектите ще направим България по-модерна страна, изтъкна министър-председателят.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев съобщи, че в сектор „Транспорт” се изпълняват общо 60 проекта, свързани с модернизацията на републиканската пътна мрежа, ж. п. инфраструктурата, пристанищата и летищата за обществен транспорт. Общата им индикативна стойност 3.515 млрд. евро. Към края на м. г. осигурените средства по тях са за 1.107 млрд. евро.

24 са планираните за реализация национални програми за републиканската пътна инфраструктура. Планираните инвестиционни разходи са за 1.631 млрд. евро. Осигурените средства са 480.6 млн. евро, а усвоените са 439 млн. евро.

През 2007 г. са пуснати в експлоатация 35.3 км от автомагистрала „Тракия” в направлението Карнобат-Бургас; извършена е рехабилитация и частична реконструкция на 36.3 км от участъка Симитли-Разлог и на 31 км от пътя Соколовци-Смолян-Средногорци; по Програми „Транзитни пътища III” са модернизирани 245 км, а по „Транзитни пътища IV” - 354 км.

В процес на подготовка е стартирането на строителството на автомагистрала „Струма”. Изготвени са техническите проекти за участъците Долна Диканя - Дупница (16.78 км) и Сандански-Кулата (15 км). Работи се и по апликационната форма за финансиране. Готови са и техническите проекти за 67 км от „Марица”. В ход са и отчуждителните процедури. Очаква се тръжните процедури за строителство и надзор да стартират през март т. г.

Изготвен е техническият проект за връзката на автомагистрала „Хемус” със Северния околовръстен път. Приключили са тръжните процедури за строителство и надзор. Всеки момент ще започне изграждането и на този проект, уточни министър Асен Гагаузов. Той съобщи, че усилено с Европейската инвестиционна банка се работи по автомагистрала „Черно море”. „Надявам се най-късно до септември да можем да проведем и процедурата за публично-частно партньорство”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството.
Усилено се работи и по автомагистрала „Люлин”-Софийски околовръстен път-възел „Даскалово”, чиято дължина е 19.14 км. С пълна проектна готовност са проектите за рехабилитация на Ямбол-Елхово (31 км), Чепеларе-Соколовци (14 км) и 6 км обходен път на Рудозем и Кърджали-Подкова.

Министър Мутафчиев подчерта, че по проекта за Дунав мост 2 при Видин-Калафат в момента се изпълнява втората част от проекта, свързана с прилежащата инфраструктура. Остават шест отчуждителни процедури, съобщи транспортният министър.

Той съобщи, че през миналата седмица при последната среща между възложител, инвеститор и супервизия е уточнени редица технически въпроси и през април ще може да започнат строителните работи. „Това е един от големите приоритети на правителството. Ние ще направим всичко възможно то да завърши в срок. Такова е уверението, че по тази формула, по която сега ще се строи, има възможност да се завърши в срок до 2010 г.”, подчерта министър Мутафчиев.

Общо 32 са проектите, свързани с модернизация на железопътната инфраструктура. Индикативните инвестиции са 1.375 млрд. евро. До момента са осигурени 270 млн. евро.

През м. г. е продължило възстановяването на наводнената жп инфраструктура; удвояването и електрификацията на жп линията Карнобат-Синдел; подновявянето на 18.5 км жп път между гарите Роман-Кунино и Бутово-Павликени и др.

В процес на изпълнение е реконструкцията е електрификацията на жп линията Пловдив-Свиленград и оптимизиране на трасето за скорост до 160 км/ч. Подготвя се модернизацията на жп линията Видин-София и рехабилитацията на Пловдив-Бургас и Мездра-Горна Оряховица.

От 2007 г. в сила са концесионните договори за фериботен комплекс Силистра, пристанищните терминали Балчик, Леспорт, Свищов и Оряхово; част от пристанището за обществен транспорт Лом. На различен етап са процедурите за пристанищните терминали Видин-Север, Сомовит, Созопол; фериботен комплекс Видин; летище Русе, гражданското летище за обществено ползване Горна Оряховица; интермодален пристанищен терминал Лом и т. н.

В сектор „Околна среда” се изпълняват общо 116 проекта на стойност 695 млн. евро, подчерта министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Осигуреното финансиране е 288.3 млн. евро.

По програмата за изграждане на инфраструктура за пречистване и отвеждане на отпадни води се реализират 90 проекта за 475 млн. евро. Изградени са пречиствателни станции в Горна Оряховица, Долна Оряховица, Лясковец, Етрополе, Велики Преслав, Дулово, Средец; главни канализационни коректори за градовете Благоевград, Златоград, Троян, Лом и Твърдица. Извършена е реконструкция на канализацията на Перник и на вътрешната канализационна мрежа на гр. Гурково. В процес на реализация са пречиствателните станции за отпадни води в басейна на р. Марица, в Стара Загора, Димитровград, Хасково, Благоевград, Пазарджик, Созопол, Бургас-„Меден рудник”, Монтана, Попово, Севлиево и Търговище. Изпълняват се и интегрираните проекти за водния цикъл на Балчик, Смолян и Шумен.

По програмата за изграждане на инфраструктурата за третиране на отпадъци се изпълняват 24 проекта за 152.06 млн. евро. Осигурените средства са 111 млн. евро. В момента се работи по регионалните депа в Карлово, Ловеч, Мадан, Оряхово, Елхово и Разград. В процес на изпълнение са депата в Монтана, Силистра, Созопол, Златица, Смолян, Харманли, както и по регионалния център за управление на отпадъците в Кърджали.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров подчерта, че 11 проекта се реализират в сектор „Енергетика”. Индикативната им стойност е 7.239 млрд. евро. Осигурените средства са 2.033 млрд. евро.

Работи се по рехабилитацията на 1-4 блок, изграждането на сероочистващи инсталации на тях и увеличаване на мощността на 5-6 блок на ТЕЦ „Марица Изток 2”. Общата стойност на проекта е 190 млн. евро. Модернизацията на блоковете трябва да приключи през първото тримесечие на 2009 г. В процес е и рехабилитацията на „Марица Изток 3” на стойност 803 млн. евро, посочват от Министерски съвет.

Снимка: МС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg