Инфраструктурните проекти, финансирани от ЕС, ще се управляват от специален ръководител

374
Инфраструктурните проекти, финансирани от ЕС, ще се управляват от специален ръководител

Инфраструктурните проекти, финансирани със средства от структурните и кохезионния фонд на ЕС, ще се управляват от специален ръководител, предвижда приетото от Министерския съвет постановление за управление на изпълнението на инфраструктурните проекти, финансирани със средства от ЕС, съобщи правителствената информационна служба. В него са посочени правата, ролята, отговорностите и функциите на ръководителя.

Целта е успешно изпълнение на проектите, свързани с подобряване на инфраструктурата. Изготвянето и структурирането на добър инфраструктурен проект е сложна задача, която изисква необходимата компетентност и опит на екипа, който го изработва, се отбелязва в съобщението. Опитът, натрупан по предприсъединителните инструменти, показва необходимост от по-добра организация на управлението и изпълнението на проектите.

Това изисква тези дейности да се осъществяват от лице, мотивирано да изпълнява задълженията си ефективно и успешно. Ръководителят на инфраструктурния проект може да е физическо лице, в т. ч. служител в държавната администрация, на което с договор ще бъде възложено управлението на инфраструктурния проект.

Той задължително трябва да има минимум 5-годишен професионален опит, като най-малко 3 г. да са в областта на управлението на проекти; да има завършена минимална образователна степен "магистър", свързана с естеството на проекта; да притежава технически познания в областта на съответния инфраструктурен сектор и т. н.

Ръководителят ще е отговорен за подготовката на проекта, техническото, административното и финансовото му изпълнение, изпълнението на календарния график на проекта, показателите за изпълнение на целите му, проблемите и мерките за тяхното преодоляване. Възнаграждението на ръководителя ще се определя с договора за възлагане на управлението на инфраструктурния проект.

Общият размер на средствата и свързаните с тях задължителни осигуровки не може да надвишава 2 процента от стойността на проекта. Конкретният размер на процента ще се определя в зависимост от стойността на проекта и срока за изпълнението му.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg