Инициативата "Алианс на цивилизациите" обсъждат на срещата на ПСЮИЕ

752
Инициативата

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин разговаря днес на работна закуска с министрите на външните работи на държавите от ПСЮИЕ в рамките на срещата в Поморие на държавните и правителствените ръководители на организацията, съобщиха от МВнР.

На работната закуска е присъствал и Жоржи Сампаю - върховен представител на ООН на инициативата "Алианс на цивилизациите".

Основна тема на разговорите е била отношението и ангажираността на всяка една от държавите- участнички в ПСЮИЕ към ценностите и целите на инициативата "Алианс на цивилизациите".

Министър Калфин е изтъкнал личната роля и заслуги на Жоржи Сампаю за популяризирането, динамизирането и придаването на конкретни практически измерения на инициативата в световен мащаб. Вицепремиерът е запознал министрите с работата и с ангажираността на българското правителство и на неправителствените организации за популяризиране и реализиране на целите на инициативата.

От своя страна Жоржи Сампаю е изразил удовлетвореност от ангажираността на ПСЮИЕ и конкретно на българското председателство с целите на междукултурния диалог на регионално ниво. Турският външен министър Али Бабаджан е посочил, че различията в религиите и езиците не трябва да се превръщат в пречка пред междукултурния диалог и че Турция подкрепя целите на инициативата, Министърът на външните работи на Гърция Дора Бакояни е споделила своя опит като бивш кмет на Атина и е посочила нуждата обикновените хора да бъдат приобщени към инициативата.

Министрите на външните работи на Албания и на Румъния - Люлзим Баша и Лазар Команеску, са потвърдили също ангажираността на своите страни към инициативата "Алианс на цивилизациите".

Снимка: МС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg