Инспектор на НАП в заведението – стократно увеличение на оборота

687
Инспектор на НАП в заведението – стократно увеличение на оборота

В последните месеци данъчните проверки на търговски обекти, складове, тържища, обменни бюра се осъществяват от инспектори от други териториални дирекции, а не от служителите от дирекцията, на чиято територия се намират те. Новият подход, който беше въведен експериментално в региона на Велико Търново, се оказа ефективен и се внедрява в цялата страна, съобщиха от Националната агенция за приходите.

По този начин се избягва субективният фактор при проверките и се елиминира възможността проверяваният и служителят на НАП да се познават или да имат роднинска връзка. Новият начин на извършване на проверките намалява и предпоставките за корупция.

За 6 дни през юни четирима инспектори от сектор „Проверки” на Териториалната дирекция на НАП Монтана съставиха 31 акта за нарушаване на данъчното законодателство в Габровско. Органите по приходите са установили, че преобладаващата част от нарушенията на търговците са неиздаване на касови бележки и несъответствие на касовата наличност. По същото време в Монтанско проверки са извършвани от двама служители на ТД на НАП Ловеч.

От началото на летния сезон над 100 инспектори от цялата страна извършват масови проверки за укриване на обороти в заведения, ресторанти, дискотеки и други обекти по морето. Акцент при проверките през 2008 г. е разкриването на реалния оборот в търговския обект чрез физически контрол от страна на инспекторите.

Служителите на НАП са установили, че при постоянно присъствие на инспектор в заведенията се наблюдава десетократно, а в някои случаи и стократно, увеличение на отчитаните дневни обороти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg