Интензивни проверки на хляба и зърното

686
Интензивни проверки на хляба и зърното

Новосъздадената агенция по безопасност на храните представи резултатите от проведените през празничните дни проверки на хляба и зърното, съобщиха от там.

Проверките на хляба са извършени в 1328 обекта на търговката мрежа и заведенията за обществено хранене на територията на цялата страна.

Най-често констатираните нарушения са били неспазване на срока на съхранение, липса на здравна и идентификационна маркировка, неспазване на разделно съхранение, липса на етикети, липса на търговски документи, незадоволителна хигиена в обектите.

Издадени са 114 предписания и 66 акта за установяване на административно нарушение. На един обект е издадено разпореждане за временно преустановяване на дейност, на 2 обекта - за частично. Възбранени и бракувани са 85.25 кг. продукти.

Проверки бяха извършени и в 979 обекти за съхранение на зърно и предприятия за производство на хляб и хлебни изделия на територията на цялата страна.

Най-често констатираните нарушения са свързани със сградовия фонд и оборудването, незадоволителна хигиена в тях, както и несъответсвия при етикетирането - не е обявен типът брашно, не е изработен образец на етикет с обявени вложени подобрители и добавки, не е отбелязано процентно съдържание на пшеничен глутен в етикета.

Бяха издадени 174 предписания, 11 актове за установяване на административно нарушение , 5 разпореждания за временно преустановяване на дейност, а един обект остана без удостоверение за регистрация по смисъла на Закона за храните.Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg