Инвеститорският интерес към България се връща

893
Инвеститорският интерес към България се връща

Расте инвеститорският интерес към България от началото на годината, каза Борислав Стефанов, директор на Българската агенция за инвестиции.

Миналата година в първите няколко месеца почти са липсвали запитвания за информация за България, сега от началото на 2010 година има около 50-60 фирми, които са се свързали с Българската агенция за инвестиции. Има и такива, които планират да изпратят свои представители и то на високо ниво на посещение у нас - в сферата на химическата промишленост, на здравеопазването, в аутсорсинга.

Всички тези запитвания са свързани с разкриване на нови работни места.

В сферата на промишлеността те обикновено са повече, доколкото става въпрос за мениджърски позиции, за квалифицирана, неквалифицирана работна ръка и т.н. По принцип всички тези инвестиционни проекти са свързани с разкриването на 50-100-200, дори и повече работни места.

Така или иначе инвестиции, особено в сферата на производството и в някои определени видове услуги, най-видимо е това при аутсорсинга, определено водят до разкриването на много нови работни места, освен това те са по-устойчиви, което също е важно за нас. В предишни години, когато повечето инвестиции бяха в недвижимости или в търговия, там също се разкриват много работни места, но проблемът е, че те не са толкова устойчиви.

Видяхме как в годините на финансовата криза почти всички тези работни места бяха закрити, докато тези, които са в производството, са доста по-неподатливи на такива процеси, каза той.

В известна степен преценката на евентуалната инвестиция се прави първоначално, без да се посещават някакви държави. Факторите, които влияят, са финансовата сфера, политическата и икономическата стабилност, цената на труда и т.н.

След това вече, когато се сведат до три-четири държави, тогава евентуално се организират посещения, за да може да се запознаят на място. Колкото и да е голяма фирмата, наблюденията ми са, че винаги се интересува от държавната подкрепа, финансови субсидии, било то чрез някакви административни мерки и обикновено това също е тема на разговор.

Решението е сложно, затова и инвестициите са едно от икономическите показатели, които най-трудно се поддават на някакво прогнозиране. Трудно е да се каже, ако цената на труда в България е три пъти по-ниска, но пък в друга държава се предлагат субсидии за X млн. евро, които тук не се предлагат, кой от тези фактори надделява, каза Стефанов.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас