Инвестиции разкриват 6000 нови работни места през 2017 г.

2115
Инвестиции разкриват 6000 нови работни места през 2017 г.

Нови 6000 работни места могат да бъдат открити през 2017 година в резултат на инвестиции възлизащи на 400 млн. лева. Това сочи прогноза Българска агенция за инвестиции (БАИ) на база подадени заявления за сертифициране в агенцията. Броят на подадените заявления от инвеститори кандидатстващи за икономически облекчения през настоящата година достига 20 засега.

Интересът на инвеститорите, отново е насочен към седемте приоритетни сектора - компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти, уточняват от БАИ.

Според изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев, България трябва бързо да създаде условия за обучение на квалифицирана работна ръка, тъй като това търсят инвеститорите.

“Хората са тези, които могат да направят един бизнес, една система или една държава по-устойчива, по-сигурна и по-привлекателна”, казва Янев.

От началото на годината до сега Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 4 нови проекта на обща стойност 130 млн. лв. и те имат потенциал да разкрият 3330 нови работни места.

През 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ са сертифицирани 24 проекта на обща стойност над 385 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият над 4700 нови работни места. Сертифицираните проекти през 2016 г. предвиждат разширяването на съществуващата дейност на вече утвърдени български и международни компании в страната, което показва доверието на инвеститорите в предвидимостта на бизнес и инвестиционната среда в България. Сред фирмите, чиито проекти сме сертифицирали, са “Интегрейтид Микроелектроникс България” ЕООД, “Кока Кола” , “Луфтханза Техник” и други.

Освен това през 2016 г. в БАИ са постъпили и 127 заявления по Закона за чужденците в Република България /ЗЧРБ/, като обема на направените вложения са 127 млн. лв.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg