Инвестициите на пенсионните фондове ще достигнат 4 млрд. лв. до 2010 г.

445
Инвестициите на пенсионните фондове ще достигнат 4 млрд. лв. до 2010 г.

Инвестициите на пенсионните фондове ще достигнат 2 млрд. лв. до края на настоящата година и над 4 млрд. лв. към 2010 г., каза Милен Марков от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване по време на проведената в Пловдив Трета регионална кръгла маса на тема: "Българска фондова борса и бизнесът – партньори в ЕС".

Към края на първото тримесечие на 2007 г. инвестициите на пенсионните фондове са 1.59 млрд. лв., спрямо 1.452 млрд. лв. за края на 2006 г., 1.082 млрд. лв. в края на 2005 г. и 786 млн. лв. за година по-рано.

”В акции са вложени общо 15% от активите, като заедно с инвестициите в акционерни дружества със специална инвестиционна цел, договорни фондове и инвестиционни дружества процентът достига 24.04 на сто,” каза Марков.

Общо в корпоративни облигации са инвестирани 12.64%, а в банкови депозити в края на първото тримесечие – 21.43%, става ясно от статистическите данни на Комисията за финансов надзор. Инвестициите в чужбина са с дял от 9.46 на сто.

Към края на първо тримесечие свободните, неинвестирани средства на пенсионните фондове възлизат на 50 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg