Инвестициите в енергетичните и свързаните с водата отрасли с най-голям дял през 2008 г.

447
Инвестициите в енергетичните и свързаните с водата отрасли с най-голям дял през 2008 г.

Общото номинално увеличение на инвестициите през 2008 г. спрямо предходната година се очаква да бъде 1.4%. Делът на частния сектор в общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2008 г. достига 78.7%. Това показват данните от публикуваната днес инвестиционна бизнес анкета на Националния статистически институт.

Мениджърите от този сектор предвиждат с 3.5% по-малко инвестиции, в сравнение с направените през 2007 г., докато в обществения сектор очакваният ръст на инвестициите е 24.6%.

Според продуктовата ориентация на производството най-голям относителен дял в очакваните инвестиции през 2008 г. формират енергетичните и свързаните с водата отрасли (38.8%) с очакван ръст 19.6% спрямо 2007 година.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите (с 36.2% относителен дял) са отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление, които предвиждат свиване на инвестиционните програми с 4.8% спрямо миналата година.

Следват отраслите, произвеждащи хранителни продукти и напитки, и отраслите, произвеждащи инвестиционни стоки, с общо 17.8% относителен дял в очакваните инвестиции през 2008 г., като мениджърите и от тези отрасли прогнозират намалена инвестиционна активност спрямо 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg