Инвестиционни банки с интерес към издаване на финансови инструменти, базирани на SOFIX

349
Чуждестранни инвеститори реагираха позитивно на промените в индекса SOFIX, както и последвалото му обновяване, извършени в резултат на проведената дискусия с инвестиционната общност за критериите за включване на дружества в индекса.

Това е мнението на едни от водещите банки и инвестиционни посредници, които обслужват активно чуждестранни инвеститори – Райфайзенбанк, ПФБК, Елана, Булброкърс. В същото време в борсата постъпи и положителното становище за промените в базата и методологията на индекса от страна на инвестиционната банка ABN Amro, която вече издаде сертификати, базирани върху SOFIX.

Запитвания постъпиха и от водещи инвестиционни банки за издаване на финансови инструменти върху SOFIX и сключване на лицензионни споразумения. Това недвусмислено потвърждава позитивното отношение на чуждестранната инвестиционна общност към направените промени в индекса, насочени към по-обективното и адекватно отражение на динамиката на капиталовия ни пазар.

Отворените сертификати представляват вид деривативен инструмент, който няма ограничен срок на съществуване и фиксиран падеж. Те могат да бъдат упражнени по желание на инвеститора или прекратени от издателя при извънредни обстоятелства. Чрез продукта на ABN Amro, който се търгува свободно на борсите във Франкфурт и Щутгарт, инвеститорите могат да откриват позиции в 12-те дружества от индекса.

Към настоящия момент в SOFIX попадат следните компании : Химимпорт, Кораборем. завод Одесос АД-Варна, М+С хидравлик, Албена, Благоевргад–БТ, Булгартабак Холдинг, Златни пясъци, Петрол, Софарма, Биовет, Неохим, ТБ Централна кооперативна банка, Оргахим АД и ЗПАД ДЗИ.

След 26 февруари от изчислението на индикатора ще отпаднат Благоевргад–БТ, Булгартабак Холдинг и Златни пясъци, а ще бъдат добавени ТБ Българо-Американска Кредитна Банка, Топливо, Индустриален Холдинг България, Българска телекомуникационна компания, Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ и Монбат (от 2 април 2007 г.).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg