Инвестиционният рейтинг важен за кандидат-банковите посредници

407
Инвестиционният рейтинг важен за кандидат-банковите посредници

На свое заседание, проведено на 19 юли 2007 г., Управителният съвет на Българската народна банка прие текст, свързан с основните принципи на лицензионната политика на банката, пише Money.bg.

Българската народна банка ще се придържа към предпазлива и консервативна лицензионна политика, насочена към запазване и повишаване качеството на банковото посредничество и стабилността на участниците в него.

С оглед значително по-високите рискове, свързани с допускането на банка от трета държава на българския пазар, по отношение на такива банки и в съответствие с разпоредбите на Закона за кредитните институции изключително голямо внимание ще бъде обръщано на изискването за високо реноме на заявителя, постигнато на международните финансови пазари, надеждност и стабилност на финансовото му състояние.

Доброто качество на чуждестранните банки, допускани до участие в българското банково посредничество, ще бъде гарантирано и от изисквания за притежаване на инвестиционен рейтинг.

При заявено желание за създаване на местна банка ще бъде продължена и задълбочена практиката за провеждане на предварителни консултации с представители на заявителя и на основните акционери.

Позитивно ще бъдат третирани само заявители с натрупан опит във финансовата сфера, доказана репутация и способност за иновативно развитие, предлагане на нови и адекватни на българските условия банкови продукти.

Особено внимание ще бъде обръщано на акционерната структура на бъдещата банка.

Желанието на отделни успешни бизнес-групи да създадат собствени банки, без да са доказали възможности да управляват финансови активи и да обслужват успешно задълженията си, няма да бъде третирано без резерви.

Високи критерии ще бъдат проявявани и занапред по отношение на акционерния капитал на заявителя. Покритието само на минималните законови изисквания, отчитайки неизбежните загуби, възникващи при започването на каквато и да е стопанска дейност, ще бъде разглеждано като потенциален риск.

Като предимство ще бъде оценявана готовността на учредителите да регистрират банката като публично дружество и да осигурят спазването на високите стандарти, свързани с набирането на капитал чрез публични емисии на фондовите борси, информират от Money.bg.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg