ИПИ: Понижаване на ДДС с 1% няма да свали цените

991
ИПИ: Понижаване на ДДС с 1% няма да свали цените

Понижаването на Данъка върху добавена стойност с малък процент обикновено не води до по-ниски цени. Това каза Калоян Стайков, експерт в Института за пазарна икономика, цитиран от агенция "Фокус". Той обясни, че такъв ход не би дал нужния резултат и не би стимулирал търсенето.

Експертът коментира идеята на министър Дянков за намаляване на ДДС с две стъпки по 1%. Към момента ДДС е 20%. Според финансовият министър свалянето на ДДС с 1% ще остави у потребителите 700 млн. лв. повече.

Стайков посочи, че за да има сериозен ефект, то ДДС трябва да бъде намален с 5%, но отделен е въпросът, дали това е добра идея. Той уточни, че промяната на данъчната ставка е свързана с допълнителни разходи за фирмите и тези разходи ще бъдат покрити с непромяна на финалната цена. Намаляването на ДДС очевидно означава и по-малко приходи в държавната хазна, каза още Калоян Стайков.

„Ако в дългосрочен план министър Симеон Дянков се надява това да доведе до по-високо потребление и по-високи приходи, това би било добре. Но подобна логика не звучи от неговите изчисления.

Друг е въпросът, че понижаването на данъчното бреме по този начин е добра идея като цяло, но то трябва да бъде съпроводено и с понижаване на държавните разходи, каквото не виждаме през последните няколко години. Ако се предприеме такава стъпка, която понижава приходите и тя не бъде съпроводена с още една стъпка, която понижава и разходите, можем да очакваме и по-висок дефицит, а оттам и допълнителни задължения”, каза Калоян Стайков.

Той допълни, че диференцирането на ДДС в България би довело до злоупотреби, тъй като ако данъкът се намали за един бранш, то по-ниска ставка ще поискат и други браншове.

Икономиката може да се стимулира с понижаване на данъците върху труда, посочи Стайков.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg