Ирак изплаща 360 млн. долара на България

410
360 млн. американски долара ще получи България от Ирак за уреждане на дълговите взаимоотношения между двете страни. България е първата страна, която постига споразумение за уреждане на вземанията си чрез еднократно плащане, в брой, допълват от Министерството на Финансите.

В края на 2004 година Ирак подписа меморандум с кредиторите от Парижкия клуб за редуциране на своите официални дългове по схема: 80% опрощаване на потвърдените дългове и разсрочване на останалите 20% за 23 години с шест годишен гратисен период. В споразумението на Ирак с кредиторите от Парижкия клуб е включена страндартна клауза за равностойно третиране на всички кредитори.

Схемата за редуциране и разсрочване на дълга на Ирак не са приложили САЩ, Малта, Словакия и Кипър, които напълно са опростили вземанията си.

На 08 ноември 2007 г. правителството одобри двустранно споразумение между Република България и Република Ирак. С него се уреждат български вземания от Ирак в размер на 1.860 млрд. щ. д.(в т.ч. главница - 1.259 млрд щ. д. и лихви – 601 млн. щ. д. до 2004 година), произтичащи от междуправителствени споразумения и протоколи, сключени преди 1989 г.

За целите на споразумението бе постигната обвързана договореност между актуализираната оценка на българските вземания от Ирак, чрез допълнително начисляване на лихви за забава, и коефициента за директно изплащане на задълженията на Иракската страна. В този смисъл, Иракската страна прие нов актуализиран размер на задълженията си общо в размер на 3.51 млрд. щ. д., а българската страна прие коефициент на директно изплащане на дълга 10.25 цента за долар.

Условията, договорени в двустранното споразумение, са в рамките на споразумението на Ирак с кредиторите от Парижкия клуб. Те предвиждат през 2008 година, иракската страна да заплати еднократно на България 360 млн. щ. д., което е приблизително една трета от главницата на дълга.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg