Ирак ни плати 360 млн. долара

936
Ирак ни плати 360 млн. долара

В ранните часове на днешния ден – 2 юли 2008 година, беше извършено окончателно плащането на иракския дълг в размер 360 млн. американски долара към българската държава.

България е първата страна, която постига споразумение за уреждане на вземанията си чрез еднократно плащане в брой, съобщават от министерството на финансите.

Получените средства се разпределят приблизително в съотношение 1/3 изплащане на главници по дълга, което се отразява като финансираща операция и 2/3 изплащане на редовни и просрочени лихви, което представлява извънреден приход в републиканския бюджет.

В края на 2004 година Ирак подписа меморандум с кредиторите от Парижкия клуб за редуциране на своите официални дългове по схема: 80% опрощаване на потвърдените дългове и разсрочване на останалите 20% за 23 години с шест годишен гратисен период. В споразумението на Ирак с кредиторите от Парижкия клуб е включена страндартна клауза за равностойно третиране на всички кредитори.

Схемата за редуциране и разсрочване на дълга на Ирак не са приложили САЩ, Малта, Словакия и Кипър, които напълно са опростили вземанията си.

Преговорите за уреждане на дълга стартираха още през септември 2005 година и през целия период бяха дискутирани различни възможни варианти, в рамките на Иракското споразумение с кредиторите от Парижкия клуб. Тласък на преговорите бе даден след срещите на българския министър на финансите с иракския си колега в края на 2006 година и по време на неговото посещение в американското министерство на финансите през февруари 2007 година.

На 8 ноември 2007 г. правителството одобри двустранно споразумение между Република България и Република Ирак. С него се уреждат български вземания от Ирак в размер на 1.860 млрд. щ.д.(в т.ч. главница - 1.259 млрд щ.д. и лихви – 601 млн.щ.д. до 2004 година), произтичащи от междуправителствени споразумения и протоколи, сключени преди 1989 г.

За целите на споразумението бе постигната обвързана договореност между актуализираната оценка на българските вземания от Ирак, чрез допълнително начисляване на лихви за забава, и коефициента за директно изплащане на задълженията на Иракската страна.

В този смисъл, Иракската страна прие нов актуализиран размер на задълженията си общо в размер на 3.51 млрд.щ.д., а българската страна прие коефициент на директно изплащане на дълга 10.25 цента за долар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg