Искаме да отпадне мониторинга от ЕК

710
Искаме да отпадне мониторинга от ЕК

Ако докладът за България на Европейската комисия през юли бъде положителен, правителството ще постави въпросът за прекратяване на механизма за сътрудничество и верификация, на който са подложени единствено България и Румъния като членки на Европейския съюз.

Това каза заместник-министърът на външните работи, отговарящ за европейските въпроси Константин Димитров, който беше изслушан на заседание на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Този механизъм е позитивен натиск и външен контрол, но той третира неравнопоставено страната ни и трябва да се постави времевата му рамка, каза зам.-министърът.

Той беше изслушан за приоритетите на страната ни по време на испанското председателство на ЕС. Сред тях е изпълнението на плана на правителството в областта на правосъдието и България да получи през юли "адекватно положителен доклад" от ЕК за реформата на съдебната система и борба с корупцията.

Влизането на България в еврозоната до 2013 година ще бъде приоритетен за страната ни по време на испанското председателство на ЕС. Друг важен въпрос ще бъде присъединяването на България, евентуално заедно с Румъния, към Шенгенското пространство през 2011 година.

Енергийната обезпеченост на страната ни и компенсирането на щетите от неусвояването на предприсъединителните еврофондове ще са други приоритети през първите шест месеца от годината.

Българското правителство с две кореспонденции е сезирало ЕК за блокадата на гръцките земеделци, че не се осигурява свободното движение на стоки на друга страна от ЕС. Това заяви зам.-министърът на въпрос на членове на комисията за актуалната информация за протестите на българо-гръцката граница.

Той каза още, че е, меко казано, спорно дали правата на стачкуване може да се осигуряват с блокиране на международни пътища. Загубите от 3 млн. евро на ден са крайно неприемливи, каза Димитров. По думите му, освен по дипломатически път и на ниво браншови организации за решаване на проблема се търси и политическа подкрепа от Гърция на партийно ниво.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg