Искаме да се включим в политиката на ЕС за оказване на помощ на развиващите се страни

528
Искаме да се включим в политиката на ЕС за оказване на помощ на развиващите се страни

На 17 април 2007 г. от 11.30 часа в МВнР вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин ще приеме Генералния директор на Генерална дирекция “Развитие” на Европейската комисия Стефано Мансервизи.

Целта на неговата посещение е оказване на съдействие за ефективно включване на България в политиката на Европейския съюз за оказване на помощ за развиващите се страни и страните с икономика в преход, както и за изграждане на институционален и административен капацитет от нашата страна за изпълнението на тази политика.

В рамките на своето посещение в България Мансервизи и придружаващата го делегация от ЕК ще проведат срещи на високо равнище с министри и отговорни представители на българското правителство, парламент, представители на частния сектор и гражданското общество, които имат отношение към участието на България в международното сътрудничество за развитие.

Отново на 17 април от 15.30 часа Стефано Мансервизи ще изнесе публична лекция в зала “Сердика” на хотел Шератон на тема: “ЕС като глобален донор: предизвикателства пред новите страни-членки”.

Основна цел на политиката на ЕС за оказване на помощ за развитие е преодоляването на бедността и укрепването на икономиката на развиващите се страни като условие за подобряването на международната икономическа среда.

Българската политика за подпомагане на развиващите се страни и страните в преход ще се ръководи от общите принципи, залегнали в Декларацията на хилядолетието на ООН и приетия през ноември 2005 г. Европейски консенсус за развитие, както и изискванията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР/DAC) по отношение на количествените и качествените параметри на Официалната помощ за развитие (ОПР).

Като член на ЕС България се присъедини към ангажимента, поет от страните-членки, за финансиране на постигането на Целите на хилядолетието в глобален мащаб, формулирани от ООН. Това означава, че България ще се превърне в донор на такава помощ за развиващите се страни в рамките на своите възможности и опит като пред нея ще се открият възможности за създаване на нови ефективни и взаимноизгодни партньорства.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg