Искаме от ЕК увеличаване на намалените квоти за емисиите на парникови газове

398
Искаме от ЕК увеличаване на намалените квоти за емисиите на парникови газове

В Генералната дирекция "Околна среда" на Европейската комисия утре ще се състоят консултации на експертно ниво относно решенията на комисията за разпределението на квотите емисии на парникови газове за България за 2007 г. и за периода 2008-2012 г. Това съобщи Бетина Жотева, говорител на българското представителство към Европейския съюз.

Според взетото неотдавна решение на Европейската комисия тези квоти се намаляват спрямо предложените от страната ни количества средно с около 20 на сто за 2007 г. и с 37 на сто през периода 2008-2012 г. Последствията от решението ще повлияят силно отрицателно икономическия растеж на българската икономика и могат да доведат до преосмисляне на политиката, свързана с участието на страната в гъвкавите механизми на Протокола от Киото, отбеляза говорителката.

Всеки национален план се оценява по едни и същи критерии на Европейската комисия, като основният сред тях за определяне на количеството квоти за страните в Европейския съюз се базира върху изпълнението на ангажимента на съответната страна по Протокола от Киото. България спазва своя ангажимент и сега равнището на емисиите в страната ни е много по-ниско - с около 52 на сто, в сравнение със задължението по Протокола от Киото.

В подготвеното българско становище се представят доводи, които аргументират неоснователността на решението на Европейската комисия за България. Най-важните от тях са, че затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй налага работа на пълна мощност на ТЕЦ-овете в страната ни, че има грешки в някои от използваните статистически данни, че са допуснати също чисто математически грешки при изчисленията на квотите.

Техническите консултации в Европейската комисия ще се състоят в два формата - с представители на правителството и с представители на българския бизнес.

Вторият формат е прецедент в подобни консултации, тъй като по принцип ЕК разговаря на правителствено ниво. Независимо от това по настояване на българското министерство на околната среда и водите Европейската комисия се е съгласила да изслуша и българския бизнес.

Българското правителство е решено да отстоява интересите на страната по всички възможни начини, ако се наложи и по съдебен път, каза говорителката на представителството ни към Европейския съюз.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg