Искаме от ЕС да забрани пушенето на обществени места

315
Искаме от ЕС да забрани пушенето на обществени места

Да се забрани изцяло или частично пушенето на обществени места искат 96 на сто от участвалите в анкета на Европейската комисия, която се осъществява у нас чрез Министерството на здравеопазването.

Допитването ще продължи до 15 април на електронен адрес vvelikova@mh.government.bg.

До края на март в анкетата са участвали 264 български граждани. Някои от получените писма са от семейства и колективи на фирми.

В 84 на сто от писмата гражданите настояват за пълна забрана, а в 11,9 на сто от случаите са обявяват за частична забрана.
По-малко от 4 на сто са тези, които са се обявил против всякаква забрана за пушене на обществени места..

Интересен е фактът, че сред тези, които желаят пълна забрана, 2,4 на сто се самоопределят като пушачи, 5,7 на сто - като бивши пушачи, а 82,9% - като непушачи.

Допитването започна на 5 март на официалната уеб-страница на Министерството на здравеопазването.

Сайтът осигурява достъп до предложената от еврокомисаря по здравеопазването Маркос Киприану „Зелена книга" на ЕС „Към Европа без тютюнев дим: политически опции на ниво Европейски съюз".

В нея се предлагат научни, социални и икономически аргументи против тютюнопушенето.

От българите, участвали до момента в общоевропейското допитване, 27 души са прочели „Зелената книга", като от тях 21 са професионалисти, занимаващи се с проблема за ограничаване на тютюнопушенето, а шестима са непрофесионалисти.

Всеки от тях е заел позицията за забрана на тютюнопушенето - частична или пълна.

Сред участниците има представители на различни възрастови и професионални групи - ученици и студенти, актьори, компютърни специалисти, режисьори, певици, архитекти, бармани, сервитьори, лекари, журналисти, инженери, държавни служители, мениджъри.

След 15 април на гражданите на ЕС, включително и на българските граждани, отново ще бъде предложено да избират.

Във второто мащабно допитване те ще могат да посочат кои 14 цветни фотографии са достатъчно въздействащи и предпочитат да бъдат отпечатани на опаковките на цигарените изделия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg