Искат НАП да преразгледа платежните нареждания, попълвани от фирмите

588
Искат НАП да преразгледа платежните нареждания, попълвани от фирмите

Във връзка със започналата дейност на Консултативния съвет към НАП, Софийска камара е изпратила до НАП две теми, които да бъдат обсъдени.

Едната е свързана с големия брой платежни нареждания, които се попълват от фирмите за наетите по трудов договор.

В момента те са седем платежни нареждания - ДОО, ГВРС, ТЗПБ, ЗО, ДОД. Тази тема отговаря на приетите критерии, по които да се определят теми за обсъждане в Консултативния съвет.

Обхватът на този проблем е над 300 хиляди фирми, които всеки месец пишат платежни нареждания за НАП. Милиони левове всеки месец се плащат на банките под формата на комисионни за тези преводи.

По тази тема, Софийска камара има уверение от НАП, че ще се въведе многоредово платежно нареждане.

Въпросът е кога ще стане това и ще се намалят ли разходите на бизнеса за преводи, питат от камарата.

Другата тема, която Софийска камара предлага на НАП е тази за уеднаквяване на практиката за третирането на медицинските доброволци у нас с тази в ЕС.

Темата е значима, защото става дума за над 220 хиляди лв. приходи за бюджета от корпоративен данък и над 70 хиляди лв. ДДС само от една фирма - Институт за клинични експертизи (ИКЕ), която работи с медицински доброволци.

На второ място става дума за уеднаквяване на практиката у нас с тази в ЕС.
У нас възнагражденията за медицинските доброволци се третират по граждански договор с всички произтичащи от това бюрокрация и разходи както за фирмата, така и за самите „доброволци", които стават зависими от фирмата.

В ЕС медицинските доброволци са освободени от плащане на данъци до определена сума, примерно минималния необлагаем минимум и съответно да имат правото да се откажат по всяко време от теста.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg