Искат оставка на Младенов за прехвърлените пенсионни вноски

561
Искат оставка на Младенов за прехвърлените пенсионни вноски

Синята коалиция поиска освобождаването на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов заради прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов посочи, че Конституционният съд е бил сезиран от 52 народни представители. „Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерството на труда и социалната политика и НОИ дават становища, които не убеждават нито един конституционен съдия да гласува с особено мнение.

Напротив, има гласували с особено мнение, но за още по-твърдо произнасяне на Конституционния съд. Това показва на какво ниво е администрацията в момента като компетентност. То е наистина много ниско. Това е голяма грижа на партия ГЕРБ, ако иска въобще да управлява нормално", заяви Иван Костов.

Той обърна внимание на последиците, които следват от решението на Конституционния съд

„Последиците според нас са следните - първо - НОИ няма право да държи прехвърлените партиди и парите по тях, няма законово основание.

Второ - няма право да плаща допълнителни пенсии, практически тази система за допълнително пенсиониране в момента е блокирана.

Трето - НОИ няма на разположение свободни 108 млн. лв., които да върне по партидите на тези лица", заяви Иван Костов.

Според Синята коалиция министърът на труда Тотю Младенов е причинил тези щети на хората и направил незаконни действията на една от най-добрите институции в страната НОИ, каза още лидерът на ДСБ.

„Ние настояваме да понесе отговорността си като бъде освободен от правителството. Разбира се, правителството носи своята отговорност. За спешното решаване на проблема трябва да бъде направено следното - да се възстанови членството на 44 хил. души в пенсионно осигурителните дружества и те да продължават да се осигуряват - там, където са били осигурени преди промяната.

В момента е спряно и няма договори за превеждането на осигурителните им вноски. На практика цялата система е блокирана.

Сините настояват още да се приеме поправка в Кодекса за социално осигуряване - НОИ да върне тези средства, а правителството да ги осигури и да ги върне по партидите.

„Ако мнозинството реши да създаде специална институция вътре в НОИ, която аз не виждам как може да се направи, да се даде възможност да избират лицата - да избират лицата къде да останат техните партиди", заяви той.

Иван Костов посочи, че за разлика от правителството, Конституционният съд е видял, че през `99 година са изградени един стълб на задължително осигуряване - един втори стълб доброволен.

„За съжаление това нещо не бе известно нито на правителството, нито на ГЕРБ, нито на министъра на финансите, нито на министъра на труда и социалната политика, което наистина е удивително за нивото на управлението на нашата страна. За да понесе отговорността си, правителството трябва спешно да разреши този проблем на хората", каза Костов.

Източник: Фокус

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...