Искат разширение и удължаване на работното време на платените зони в София

889
Искат разширение и удължаване на работното време на платените зони в София

© Pixabay

Да бъде премахнат безплатният "служебен абонамент" в София и да се въведе нова структура на платените зони.

Това предлагат общинските съветници от ГЕРБ-СДС с нормативни промени, посочват в съобщение от Столична община.

Най-общо промените обхващат паркоместата в режим "служебен абонамент", разширение на "синя" и "зелена" зона за паркиране, въвеждане на регламент за товарно-разтоварителни дейности в платените зони, както и забрана за влизане на превозни средства в някои участъци в определени времеви интервали.


Предвижда се удължаване на работното време на "синя" зона от понеделник до събота - от 8.30 ч. до 20.00 часа.

"Важно уточнение е, че промяната от "зелена" на "синя" зона няма да се отрази на вече платените винетни стикери за платено паркиране на живеещите в тези райони", заяви Румяна Милова от дирекция "Паркиране и мобилност" на ЦГМ.

И допълни, че Центърът за градска мобилност продължава да обучава инспектори контрольори, които вече работят и които ще санкционират както за неплатено, така и за неправилно паркиране.

Денонощен охраняем общински паркинг за 147 коли отваря утре в СофияОсигурена е възможност както за почасово паркиране, така и за месечен или едногодишен абонамент

Промените, свързани със служебния абонамент, включват премахване на безплатния режим "служебен абонамент" и ограничаване на ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и други.

Предвижда се още институциите да получават до пет паркоместа в "служебен абонамент" за даден административен адрес, както и да се въведе удължен режим "служебен абонамент" - валиден в часовия диапазон от 19.30 ч. до 23.30 ч., и разширен режим - валиден в събота и в неделя, в часовия диапазон от 8.30 ч. до 19.30 ч.

Предложението включва въвеждане на регламент за ползване на паркоместа в режима "служебен абонамент" за нуждите и дейността на Народното събрание.

С предложените промени ще се премахнат привилегиите за безплатно ползване на паркоместа от различни държавни, културни, общински и други институции. Очаква се така да се увеличи и броят на ползваните паркоместа за почасово платено паркиране и локално платено паркиране за гражданите.

Уеднаквяването на условията за ползване и ограничението на броя им ще ги редуцира с около 430 броя, т.е паркоместата в режим "служебен абонамент" ще намалеят с около 29 на сто, изчисли Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт на СОС.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg