Искат такса мощност от 1 юли

620
Искат такса мощност от 1 юли

Обсъжда се възможността от 1 юли следващата година да бъде въведена такса мощност за битовите потребители на електроенергия.

Това каза шефът на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев в коментар на идеята на трите електроразпределителни дружества.

Идеята за въвеждане на такса мощност не е нова, тя няма да доведе до повече приходи за дружествата, а до по-справедливо разпределяне на тарифите, каза Семерджиев, който бе на Българския икономически форум в София.

По думите му, и трите дружества са на мнение, че подобна такса трябва да се въведе, защото тя отговаря на направените за всеки потребител разходи, но ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН още не са се разбрали за начина на структуриране й. Според него този път нововъведението трябва да навлезе и за трите електроразпределителни дружества едновременно, а не както преди време тримесечното отчитане на тока бе въведено само от ЧЕЗ.

Преди да се премине към въвеждане на такава такса ще има широко обществено обсъждане. Тя няма да бъде еднаква за всички потребители, а ще се определя от инсталираната мощност на клиентите, уточни обаче председателят на регулатора.

Така хора, които не ползват много ток, ще бъдат стимулирани да не се присъединяват към мрежата с голяма инсталирана мощност, защото това натоварва системата, каза Семерджиев.

"Дори и да се въведе такава такса, тя нама да бъде непосилна, а напълно приемлива за потребителите. Ако плащате средно по около 100 лв. месечно за ток, например 5 лв. от тези пари ще бъдат постоянна такса, а останалите ще плащате за енергия", даде пример Семерджиев.

Дори и потреблението на ток в някои месеци да е нулево за някоя къща, плащаната такса ще се калкулира като процент от ползваното електричество през годината.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg