Искате ли да научите повече за защитените видове у нас?

1092
Искате ли да научите повече за защитените видове у нас?

Посетителите на столичния зоопарк ще могат да участват през целия ден в събота в инициатива, организирана от Българското дружество за защита на птиците, като оформят с цветни пластмасови капачки от бутилки няколко защитени вида, включени в Европейската мрежа "Натура 2000", съобщава Българското национално радио. 
 
По този начин от една страна те се включват в артистична инициатива на открито, а от друга - ще имат принос в рециклирането на един от големите замърсители на природата - пластмасата, обяснява екологът на зоопарка Катерина Зарева.
 
Върху петте пана, които се намират пред сградата на Екологичния Научно-образователен център към Зоологическа градина – София, са изобразени пет различни животински вида, които обитават Европа. Всички те са застрашени и се срещат в екологичната мрежа "Натура 2000" - червеногуша гъска, къдроглав пеликан, дъждовник, дървесна жаба и балканска пъстърва. 
 
"Всеки, който желае може да остави няколко капачки, да се включи в направата на мозайките, които ще останат за постоянна експозиция в зоопарка. По този начин тези пластмасови части, които използваме в ежедневието си, могат да послужат за направата на произведения на изкуството, което да има силно природозащитно и естетическо послание", казва Зарева. 
 
Инициативата ще се проведе от 10 до 18 часа в събота, на 13 октомври, като всеки, който желае, може да донесе и свои капачки от пластмасови бутилки. По време на традиционното хранене на животните от гледачите на зоопарка,  пред посетителите ще бъде представена и лекция "Натура 2000 - Европейските видове във фокус".

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg