Испанската FCC Construccion изгражда прилежащата инфраструктура на Дунав мост 2

617
Испанската компания FCC Construccion ще изгражда прилежащата инфраструктура на Дунав мост 2, надзорник на изпълнението ще бъде High Point Rendel. Договорът за строежа на инфраструктурата, сключен между Министерството на транспорта и испанската компания, бе подписан на официална церемония днес в МТ.

Мостът между Видин и Калафат е от стратегическо значение за цялостната транспортна мрежа в Европа, тъй като ще осигури липсващата връзка по трансевропейския коридор нр. 4. Дунав мост 2 има също така огромно социално-икономическо значение, което ще превърне районите на Видин и Калафат в модерни транспортни и логистични центрове, подчерта зам.- министърът на транспорта Весела Господинова след подписването.

Стойността на целия проект е 62 600 456 евро. Той ще се изпълнява 36 месеца, като 24 месеца са предвидени за строителство. Гаранционният срок на съоръженията по договора е 12 месеца.

Той предвижда модернизацията и рехабилитацията, изграждането, оборудването, изпитването и пускането в експлоатация на съоръжения, релсов път, гари и електрификация по единична жп линия между новия мост над река Дунав при Видин - Калафат и съществуващата пътническа гара за линия с приблизителна дължина от 15 км. Максималната скорост на модернизираната жп-линия ще бъде 160 км в час, а магистралната пътна част ще бъде за скорост от 100 км в час.

Изграждане на 15 км единична линия, завършена с контактна мрежа, осветление, система за дистанционно управление, сигнализация и телекомуникации, включват още строителните работи. В проекта е заложено изграждане на международна товарна гара и рехабилитация на пътната гара. Ще бъдат създадени четири транспортни връзки на две нива и осем пътни моста с между 1 и 11 отвора.

Прилежащата инфраструктура на Дунав мост 2 включва също изграждането на нова четирилентова магистрална връзка, която ще бъде свързана със съществуващия околовръстен път на Видин.

Надзорник на строителството ще бъде консорциумът High Point Rendel, INGEROP, Salfo & Associates. Договорът е на стойност 7 705 600 евро и е сключен за 37 месеца - един месец мобилизационен срок, 24 месеца надзор по строителството и 12 месеца контрол в гаранционния срок.

До края на ноември се очаква секторна оперативна програма "Транспорт" да бъде подписана от еврокомисарката по регионална политика, информира Господинова. Бюджетът на програмата е 2 млрд. евро, припомни тя. Очаква се до края на годината да бъдат подписани и пет договора по програмата, свързани с железопътната инфрасруктура.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg