Исторически най-ниската доходност по 2-годишните ДЦК

833
Исторически най-ниската доходност по 2-годишните ДЦК

На 26 март Министерството на финансите преотвори за втори път от началото на годината 2-годишните ДЦК, които са най-краткосрочния матуритет от емитираните книжа през 2012 година. МФ предложи за продажба ДЦК с номинална стойност 35 млн. лв., при направени поръчки за 92,6 млн. лв., като регистрираният коефициент на покритие е 2,65. За сравнение, на предходния аукцион, проведен на 06.02.2012 г., търсенето количество ДЦК бе 84,75 млн. лв., при предложено количество от 20 млн. лева.

Резултатът затвърди отчетливата тенденция за намаляване на доходността от началото на емисионната година. Среднопретеглената годишна доходност на всички заявени поръчки е 2.23% при 2.51% на аукциона проведен на 06.02.2012 година. Намалението от 28 б.т. е постигнато на фона увеличения обем на предложените за продажба книжа. Среднопретеглената одобрена годишна доходност е 2.11%, при 2.36% за предходния аукцион. Постигната доходност по емисията е исторически най-ниската регистрирана по български лихвоносни държавни облигации. Тя е съизмерима с доходността на евровите облигации със сходен остатъчен матуритет на държавите от Еврозоната и е значително под доходността на облигациите, деноминирани в национална валута на Турция (9.41%), Румъния (5.99%), Полша (4.54%). Друга изключително положителна индикация е стесняването на спреда спрямо считаните за безрискови германскии федерални облигации до 186 б.т., при 216 б.т. на предходния аукцион.

Всички първични дилъри на ДЦК участваха на проведения вчера аукцион, като освен традиционно силния интерес на банките към късия край на дълговата крива, бе регистриран интерес от страна на пенсионни и инвестиционни фондове. Разпределението на инвеститорската база за одобреното количество е както следва: банки - 70%, инвестиционни и гаранционни фондове - 19% и пенсионни дружества - 11% .

Това е четвъртият пореден аукцион през месец март 2012 година, на който се наблюдава рекордно понижение на доходността. През текущия месец Министерството на финансите предложи за продажба емисии от целия спектър на дълговата крива - 2, 5, 7 и 10.5 години, деноминирани, както в лева, така и в евро. Обезпечаването на целия матуритетен спектър чрез предлагането на ДЦК с разнообразни характеристики спомогна за изграждането на високоликвидна бенчмарк крива на българските държавни облигации.

Резултатите свидетелстват за увеличаване на доверието и интереса от страна на участниците към аукционите за продажба на ДЦК, като недвусмислено доказателство за сигурността на инвестициите в българските суверенни облигации. Политиката на емитента по управление на дълга е насочена към предлагане на ДЦК във всички матуритетни сегменти, с цел покриване в максимална степен на заявените очаквания от страна на инвеститорите и създаване на възможност за диверсифициране на инвеститорската база.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg