ИТ бизнесът е внесъл 114 милиона евро в бюджета

319

ИТ бизнесът е внесъл в бюджета 114 милиона евро, съобщиха от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Асоциацията събра евродепутати и официални лица на среща "Българският ИТ бизнес в Европейския съюз", допълва БТА.

"Българската ИТ индустрия е един от най-бързо развиващите се отрасли в икономиката ни. Приходите от данъци от ИТ сферата според проучване на БАИТ от 2005 година са над 2.4% от републиканския бюджет.

Нашите фирми и техният професионализъм са признати в целия свят. Сега, когато сме част от европейския пазар, пред нас се отварят още възможности и предизвикателства, които с общи усилия могат да доведат до нови успехи", заяви Златко Златков, бивш председател на БАИТ и член на Управителния съвет.

От тази година българският парламент е част от Международната парламентарна асоциация за информационни технологии (IPAIT).

Вицепрезидентът на българския клон на асоциацията - Минчо Спасов, заместник-председател на парламентарната група на НДСВ, разказа за предвидените за 2007 г. инициативи и за домакинството на България на шестата конференция на международната асоциация през 2008 година. "Ще се радваме да работим заедно с БАИТ и да помогнем за развитието на конкурентоспособността на българските ИТ фирми на международния пазар", отбеляза той.

На срещата бяха обсъдени позитивните резултати от кампанията срещу софтуерното пиратство у нас, чийто ръст е паднал за първа година под критичната граница, създавайки по-благоприятна среда за развитие на ИТ бизнеса. Обсъдени бяха и някои от проблемите, свързани с европейското законодателство, които стоят пред българските компании.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg