IT компании ще помагат за електронната здравна система

668
IT компании ще помагат за електронната здравна система

© Pixabay

Асоциацията за бизнес услуги и технологии ще предостави безвъзмездно на правителството поне 15 000 часа труд на специалисти от фирмите, които членуват в нея. Това стана ясно по време на брифинга в Министерски съвет, посветен на икономическите мерки за преодоляване на последствията от разпространението на коронавируса.

"Целта е тези часове да бъдат използвани за създаване и подобряване на системите в здравеопазването, така щото, излизайки от тази криза, държавата да има системи, които са едни от най-добрите в Европейския съюз. Целта ни е да покажем, че в една такава ситуация трябва да си помагаме и да използваме нашия ресурс в полза на обществото", заяви председателят на борда на Асоциацията за бизнес услуги и технологии Илия Кръстев.

Той изрази надежда, че примерът ще бъде последван и от други компании в IT сектора.


чбен на борда на Асоицацията за бизнес услуги и тхн.

"Ние виждаме, че държавата е в тежко положение, което ни подтикна да пристъпим към този ход. Ние сме ориентирани към износ и също донякъде страдаме от това, което се случва в световната иконимика, но в същото време се освобождават ресурси, които могат да бъдат използвани, така че поне на IT фронта в тази битка да бъдем номер едно", каза Пламен Цеков, който също е член на борда на асоциацията.

В рамките на 24 часа почти всички членове на Асоциацията за бизнес услуги и технологии са дали своя отговор.

"Кризата ни подлага не само на премеждия, но ражда и възможности. Считаме, че тези 15 000 човекочасове ще помогнат за една от най-спешните задачи - да бъде изградена Националната здравна информационна система със всичките и модули - електронно здравно досие, електронна рецепта, електронна здравна карта и т.н.", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Той напомни, че преди кризата Министерство на здравеопазването е имало сериозни трудности с възлагането на тази поръчка, но сега проектът ще може да се случи по този начин и то много по бързо. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg